Milletvekilliği seçimleri için siyasi partilerde yoğun mesai başladı. Çok sayıda kişi aday adaylığı için partilere başvuruda bulunuyor. Meclis’e girebilmek için Ermeni adaylar da partilere başvuru yapıyor. AKP, CHP ve HDP’de aday adaylığı için başvuru süreci tamamlandı. Ermeni adayların en çok ilgi gösterdiği parti ise HDP oldu.

Agos'tan Uygar Gültekin'in haberine göre; HDP’de başvurular bu hafta içinde tamamlandı. HDP’nin en az bir Ermeni milletvekillini TBMM’ye götürmesine kesin gözüyle bakılıyor. Vekilliğe en yakın isim olarak HDP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Garo Paylan öne çıkıyor. Paylan aynı zamanda, Yeşilköy Ermeni İlköğretim okulu kurucu temsilcisi olarak görev yapıyor. Aday adaylığı başvurusu yapmasa da Paylan’ın HDP Genel Merkezi tarafından, seçilebileceği bir yerden aday olarak gösterilmesi bekleniyor.

Sasunlu Ermeniler Derneği Başkanı Fikri Çalış ve geçtiğimiz yerel seçimlerde HDP’nin Bakırköy Belediye Başkan adayı olan Nıvart Bakırcıoğlu da aday adaylığı için HDP’ye başvuru yaptı.  

HDP’ye bir başvuru da Mardin’in Derik ilçesinden geldi. 23 yıl boyunca Avrupa’da kaldıktan sonra yeniden Derik’e dönerek ilçede yaşamaya başlayan üç Ermeni’den birisi olan Zekeriya Sabuncu da Mardin’den aday olmak için başvuruda bulundu.

CHP’DE ERGÜNEŞ KONTENJANA BAŞVURDU

CHP’de milletvekili adaylığı için 55 seçim bölgesinde ön seçim yapılacak. Listeler ön seçimlerin sonuçlarına göre şekillenecek. Ancak CHP listelerinde Genel Başkan’ın kontenjanı da olacak. İstanbul birinci, ikinci ve üçüncü bölgeden beşer olmak üzere toplam 15 kontenjan adayı gösterilecek. Ermeni adaylar, ön seçimde seçilmeleri zor olduğundan kontenjan adaylığı için başvuru yapmayı tercih ediyorlar. Aday adaylığı başvuru sayısı 3 bine yaklaşan CHP’de sadece bir Ermeni aday adayı var. Surp Agop Hastanesi Halkla İlişkiler sorumlusu Talin Ergüneş, Cumhuriyet Halk Partisi’ne aday adaylığı için başvuru yaptı. Ergüneş, İstanbul’dan kontenjan adaylığı için de başvurdu.

AKP’DE ESAYAN İSİMİ ÖNE ÇIKIYOR

Adalet ve Kalkınma Partisi’nde (AKP) de aday adaylığı başvuruları tamamlandı. En fazla sayıda başvurunun yapıldığı parti, AKP oldu. Milletvekilliği aday adaylığı için bugüne kadar, 6 bin 223 kişi müracaat etti. Başvuranlar arasında sadece iki isim Ermeni. Gazeteci-yazar Markar Esayan ve Surp Pırgiç Hastanesi Başkan Yardımcısı Herman Baliyan milletvekilliği için başvuru yaptı. Esayan’ın ismi AKP kulislerinde uzun süredir öne çıkıyordu. Baliyan ise geçtiğimiz genel seçimlerde de AKP’ye adaylık başvurusu yapmış, ancak aday gösterilmemişti.

SÜRYANİ, EZİDİ VE ARAP BAŞVURULARI DA VAR

Süryaniler de milletvekilliği için partilerin kapısını çalanlar arasında. Sabro Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik ve Süryani Kadın Merkezi Koordinatörü Aynur Özgün HDP’ye milletvekilli adaylığı için başvuru yaptı. Çelik ve Özgün, Süryanilerin yoğun olarak yaşadıkları Mardin, Şırnak ve Diyarbakır’dan milletvekili adayı olmak istiyor.

Ayrıca uzun yıllar Avrupa Parlamentosu milletvekilliği yapan Feleknas Uca da HDP’den adaylık için başvuruda bulundu. Uca’nın da adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Uca, seçilmesi halinde parlamentoya giren ilk Ezidi milletvekili olacak. Türkiye’de ilk Arap Mıhallemi örgütlenmesi olan Mıhallemi Derneği’nin kurucusu ve başkanı Mehmet Ali Aslan da HDP’ye adaylık için başvuru yapan isimlerden.