"Eşit Yurttaşlık İçin: Din ve İnanç Özgürlüğü" panelinde konuşan HDP'li Ermeni milletvekili adayı Murad Mıhçı, "Bir Hıristiyan olarak Müslümanlığı bana zorla öğrettiler. Bir Müslüman kadar konuya hakimim. Bunu yapanlara tepki olarak bir hafta Diyanet'i yönetmek isterim" diye konuştu.

Yüzleşme Derneği'nin düzenlediği "Eşit Yurttaşlık İçin: Din ve İnanç Özgürlüğü" paneli Taksim Hill Oteli toplantı salonunda gerçekleşti. HDP'nin İslami kimliğiyle tanınan İstanbul milletvekili adayı Hüda Kaya ve Ermeni aday Murad Mıhçı'nın yanı sıra Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Doğan Bermek, gazeteci Fehim Işık ve Aris Nalcı'nın konuşmacı olarak katıldığı panelin moderatörlüğünü Kelamet Çiğdem Türk yaptı.

İlk sözü alan gazeteci Aris Nalcı, din ve inanç özgürlüğü tartışmalarına 1915'ten başlanması gerektiğini söyledi. Ermeni toplumunun en önemli unsurunun Hristiyanlık kimliği olduğunu kaydeden Nalcı, 1915'ten sonra müslümanlaştırılmış veya kendini ifade edemeyen bir Ermeni kimliğinin ortaya çıktığını söyledi. Nalcı, bu baskının en somut örneğinin şu anda sadece 48 kilisenin açık olmasını gösterdi.

Van çevresinde bir çoğu harap olan 625 manastır bulunduğu bilgisini veren Nalcı, manastırların yıkımı için özel bir çaba olduğunu dile getirdi. Nalcı, tüm bunlara karşı iyi şeyler yaşandığını, Elazığ'daki Ermeni kilisesini TOKİ'nin yıkımına karşı köylüler tarafından sahiplendiğini kaydetti.

'TÜRKLEŞME DAYATILDI'

Müslüman Şafi bir ailenin sosyalist çocuğu olarak söz aldığını ifade eden gazeteci Fehim Işık, "Osmanlı'nın hep azınlıklara karşı hoşgörülü olduğunu sandık. Araştırdıkça farklı kimlikler, azınlıklar olduğunu gördük" diye konuştu. Diyarbakır Valisi'nin 1930'larda Diyarbakır surlarının rüzgarı engellediği gerekçesiyle yıktığını belirten Işık, "Bu medeniyetlerin inşasında ne Osmanlı ne de Kürtlerin payı var. Bu medeniyetleri inşa eden Süryaniler, bugün IŞİD tarafından katledilen insanlar gibi katledildiler" dedi.

Yıllarca devam katliamların Cumhuriyet sonrasında yeni bir dayatmayla "tekçilikle" devam ettiğini kaydeden gazeteci Fehim Işık, "Herkes Türkleşmek zorundaydı" dedi. Işık, Cumhuriyetin kuruluşunda payı olnan Kürtler başta olmak üzere ezilenlerin isyan ettiğini söyledi.

"DİYANET KALMAZSA DİN GİDECEK DİYENLER HACCI TURİZME ÇEVİRDİ"

HDP adayı Hüda Kaya, inanç ve azınlıklara yönelik saldırıların iktidara gelen kadar bir çok yöntemle kullanıldığını söyledi. Tekke ve zaviyelerin kapatılması ile başlayan saldırı dalgasının, Tevhid-i Tedrisat'ın getirdiği inanç yasağı ve Diyanet'in tek tipleşme, tek mezhepleşme dayatmalarıyla devam ettiğini belirtti. "Diyanet tekeline aldığı politikalarla halklara faşizmi dayatan kurum oldu" diye konuşan Kaya, bu sistemin yine müslümanları da hedef aldığını, Şeyh Sait'in katledildiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinde Kuran'la mitinglerde konuşma yapmasını hatırlatan Kaya, "Kenan Evren de Kuran şovları yapıyordu. Bir kere Erzurum'da 'toptan Allah'ın ipine sarılın' diyordu. Daha sonrasında başörtüsü eylemi yapanlara da 'Bunlar vücudun kirli kanıdır, temizlenmelidir' dedi. Dün Evren'e karşı olanlar bugün diyanet kalkarsa din elden gidere sarıldı" diye konuştu.

"Diyanet kalmazsa dinimiz kalmayacak diyenler, Haccı turizm haline getirdi" tepkisinde bulunan Kaya, "Kendi imkanlarıyla gitmek varken, uçaklarla oraya gidiyorlar. Binlerce lira harcıyorlar" dedi.

ERMENİ ADAY MIHÇI: DİYANET'İ YÖNETMEK İSTERİM

HDP'nin Ermeni adaylarından Murad Mıhçı da Ermenilerin yaşadığı sorunları dile getirdi. "Her Ermeni bir belgedir" diyen Mıhçı, Maçka Teknik Lisesi'nde okurken, okulda mescit tartışmalarının yapıldığını anlattı. Mıhçı yaşadıklarını şöyle anlattı: "Ermeni olduğumu söylememiştim. Daha sonra din dersi istemediğimi söyledim bana her hıristiyan bir Müslüman'dır. Din dersi alacaksın dediler. Kiliseye giden biriydim. Papazlığa kadar gidebilecek yolum vardı. Okulu bıraktım."

"Bir Hıristiyan olarak Müslümanlığı bana zorla öğrettiler. Ayetleri gayet iyi ezbelemiştim. Bir Müslüman kadar konuya hakimim. HDP'de imkanım olursa bana bu zorlamayı yapanlara tepki olarak bir hafta Diyanet'i yönetmek isterim" diye konuştu.

'EZİLEN İNANÇLAR ORTAK MÜCADELE YÜRÜTMELİ'

Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Doğan Bermek de, AİHM'in zorunlu din derslerinin kaldırılması kararının kararının uygulanmadığını belirtti. Bermek, cemevlerinin ibadethane olmasını yineleyen Bermek, ezilen inançların ortak mücadele hattı oluşturması gerektiğini söyledi.

Kaynak: ETHA