Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “terörle mücadele” adı altındaki operasyonlar kapsamında vatandaşlıktan çıkarılma açıklamasıyla ilgili Kurtulmuş, Bozdağ ve Davutoğlu’ndan açıklama geldi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün "yargı yasama ve yürütme" adına yaptığı "Terör örgütünün yandaşlarını devre dışı bırakmak için vatandaşlıktan çıkartma dahil tüm önlemleri almakta kararlı olmalıyız.

Bunlar bizim vatandaşımız dahi olamazlar" açıklamasının üzerinden saatler geçmeden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ talimata uyacaklarını söyledi.

Bekir Bozdağ, "Talep üzerine vatandaşlıktan ayrılmak olduğu gibi vatandaşlığı kazanmış olan şahıslar da oluyor. Şu an bu kurallar mevcut mevzuata göre uygulanır. Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklama yeni kuralları öngörüyor. Bu açıklamaya ilişkin çalışmalar yapılacaktır" derken, Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ihtiyaç olması durumunda yapılabileceğini söyledi.

KURTULMUŞ: İHTİYAÇ OLURSA YAPILIR

Numan Kurtulmuş da, "Vatandaşlıktan çıkarılma konusunda Adalet Bakanlığı'nın henüz yaptığı bir çalışma yok ama ihtiyaç olursa yapılır" diyerek Erdoğan'a karşı görüş belirtemeyeceğini ifade etti.

DAVUTOĞLU: ÇALIŞMAMIZ YOK

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'ye yapacağı ziyaret öncesi Esenboğa Havalimanı'nda açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu ise "Eğer bir ülkede bir kişi, terör yaparak o ülke insanına zarar vermeyi bir amaç edinmişse zaten o ülkeyle, o ülke insanlarıyla olan manevi bağını koparmış demektir. Şu anda henüz olgunlaşmış bu tarz bir çalışmamız veya üzerinde tartışılmış bir konu yok" diye konuştu.

Vatandaşlıktan çıkarılma nasıl gerçekleşiyor?

Türk Vatandaşlığı Kanunu’na göre, ‘Türk vatandaşlığını kaybettirme’ ile ilgili madde şöyle:

MADDE 29- (1) Aşağıda belirtilen eylemlerde bulundukları resmi makamlarca tespit edilen kişilerin Türk vatandaşlığı Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile kaybettirilebilir.

a) Yabancı bir devletin, Türkiye’nin menfaatlerine uymayan herhangi bir hizmetinde bulunup da bu görevi bırakmaları kendilerine yurt dışında dış temsilcilikler, yurt içinde ise mülki idare amirleri tarafından bildirilmesine rağmen, üç aydan az olmamak üzere verilecek uygun bir süre içerisinde kendi istekleri ile bu görevi bırakmayanlar.

b) Türkiye ile savaş halinde bulunan bir devletin her türlü hizmetinde Bakanlar Kurulunun izni olmaksızın kendi istekleriyle çalışmaya devam edenler.

c) İzin almaksızın yabancı bir devlet hizmetinde gönüllü olarak askerlik yapanlar.