Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderdiği mektup için Kremlin'den açıklama geldi.

Kremlin'den yapılan açıklamada, ''Türkiye ile iyi ilişkileri yeniden inşa etmek istiyoruz. Ama Ankara önce bazı adımlar atmalı'' ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, "Mektubun içeriğinde cevap gerektiren bir bölüm ne yazık ki yoktu" da denildi.

Sputnik'teki habere göre; Peskov, "Bu (Erdoğan'ın gönderdiği mektup), protokol gereği gönderilen bir mektuptu. Ulusal günlerde böyle mektuplar gönderilir. Bu uluslararası ilişkilerde protokol gereği olan olağan bir uygulama. Böyle mektuplara cevap vermek gerekmez. Nitekim mektubun içeriğinde de cevap gerektiren bir bölüm ne yazık ki yoktu" dedi.

'İLİŞKİLERİMİZİN GELİŞTİĞİ DÖNEME DEĞER VERİYORUZ'

"Putin, Türkiye'yle iyi ilişkilere sahip olmak istediğimizi birçok kez belirtti. Türkiye'yle ilişkilerimizin gerçek anlamda partnerce olduğu ve tüm alanlarda geliştiği döneme değer veriyoruz" diye devam eden Peskov, "Bu nedenle ilişkilerdeki bu zengin deneyimin Türk tarafının saldırgan davranışları nedeniyle bir anda yok edilmesinden üzüntü duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Peskov ayrıca, "Biz de ilişkilerimizin normalleşmesini ve karşılıklı yarar getiren bir işbirliği yaptığımız döneme geri dönmek isteriz. Ama bizim için, olup bitenin (Türk F16'larının Rus Su-24 uçağını düşürmesi) ardından, Ankara belirli eylemleri gerçekleştirmeden ilişkilerin normalleşmesi mümkün değil" vurgusunu yaptı.

'TALEPLER BASİT VE ANLAŞILIR'

Kremlin sözcüsü, Ankara'dan beklenen eylemlerin resmi olarak özür dilenmesi ve tazminat ödenmesi olup olmadığı sorusuna da, "Elbette öyle. Rusya Devlet Başkanı Putin her şeyi hiçbir imada bulunmadan açıkça söyledi. Bu talepler gayet basit ve anlaşılır" yanıtını verdi.

Bu arada Peskov, Rus uçağının düşürülmesinin ardından Ankara'dan protokol gereği bazı mektuplar aldıklarını ama Erdoğan'ın Putin'e gönderdiği mektubun Kasım 2015'ten bu yana Türkiye'den gelen ilk resmi mektup olduğunu belirtti.