Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Gaziantep İslahiye'de Suriyeli sığınmacılara konuştu.

Erdoğan IŞİD ile IŞİD'e karşı savaşan PKK'yi bir tutarak, "Türkiye IŞİD terör örgütüne karşı olduğu kadar PKK terör örgütüne kadar karşıdır. Biz bu bölgede huzur istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Şu anda Kobani de düştü düşüyor" diyen Erdoğan, uçuşa yasak bölge önerisini yeniden dile getirerek "3 şey istedik. Bir uçuşa yasak bölge ilan edilmesi lazım. İki o bölgeye paralel güvenli bölge ilan edilmesi lazım. Ve eğit-donat anlayışıyla Suriye ve Irak'ta muhalif kesimin hem eğitilmesi hem donatılması lazım'' dedi.

'4 MİLYAR DOLAR HARCADIK'

Şu an itibariyle Türkiye'de Suriyeli ağırlıklı olmak üzere Iraklılarla beraber bir buçuk milyon mülteci olduğunu ifade eden Erdoğan, kendisini dinleyen Suriyeli mültecilerin yüzüne karşı, mülteciler için kullanılan kaynağı da belirterek şunları söyledi:

"Bildiğiniz gibi en son IŞİD önünden kaçan yaklaşık 200 bin Suriyeli de topraklarımıza sığındı. Bu kadar büyük kitleyi arzu ettiğimiz şekilde ağırlamak takdir edersiniz ki mümkün olmuyor. Elimizden geleni azami ölçüde yaptık, yapacağız.

Batı ne yazık ki buna seyirdi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Komisyonu bu işe seyirdi. Sadece konuşuyorlar. Şu ana kadar sadece topraklarımızdaki misafir için edeben, ama biliniz diye söylüyorum, 4 milyar doları aşkın kaynak kullandık. Topraklarımızın dışında Suriye ve Irak'a gönderdiğimiz yardımlar yarım milyar doları aştı."