HDP'nin bugün Ankara'da toplanan kongresine davet edilen Başbakan Tayyip Erdoğan, kongreye telgrafla mesaj gönderdi.

Erdoğan'ın mesajı şöyle:

"Halkların Demokratik Partisi Olağanüstü Kongresi'nde nazik davetiniz için teşekkür ederim. Kongre çalışmalarının birlik ve beraberlik içinde geçmesi temennisi ile alınan kararların partiniz ve Türk siyasi hayatı için hayırlı olmasını diliyor, tüm katılımcıları selamlıyorum."

Ankara Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda başlayan Halkların Demokratik Partisi 1. Olağanüstü Kongresi'nde  “Her yer Taksim her yer direniş” ve “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atıldı.

 “BÖYLE CUMHURİYET İSTEMİYORUZ”

Kongrenin açılış konuşmasını yapan bağımsız milletvekili Levent Tüzel iki gün sonra cumhuriyetin kuruluşunun kutlanacağını belirterek "90 yıllık bir cumhuriyet inkara, asimilasyona, bizi yok etmeye dayalı bir cumhuriyetti. Böyle cumhuriyet istemiyoruz" dedi.

Tüzel'in bu sözleri "Biji Serok Apo", "İş emek özgürlük" sloganıyla ile kesildi. Tüzel HDP'nin Türkiye'deki tüm halkların partisi olacağını onların sesi olacağını belirterek; "Yıllardır bu ülkeyi zulümle, haksızlıkla yönetenlerin karşısında partimiz herkesin sesi olacak" diye konuştu.

Tüzel HDP'nin ne istediğini ise şu sözlerle açıkladı:

"Demokrasi barış ve kardeşlik istiyoruz. Demokrasiyi sandıktan beklemeyeceğiz. Gezi direnişine önce biz sahip çıkacağız. Biz Gezi'nin mücadelenin direnişin arkasında olacağız. Bütün hapishane duvarlarını yıkacağız, bu halkların evlatlarını özgürlüğe kavuşturacağız."

GENEL SEÇİMLERE TEK PARTİ

HDP yerel seçimlerde özellikle büyükşehirlere yoğunlaşırken, BDP doğu ve güneydoğuda rekabet edecek. Genel seçime ise HDP çatısı altında tek parti olarak girilecek. BDP yerel seçimden sonra kapatılarak birleşmiş olacak.

DEMİRTAŞ YOK

Gülten Kışanak, Pervin Buldan, Hasip Kaplan ve Sırrı Sakık gibi BDP'nin önde gelen tüm isimlerinin yer aldığı kongrede Selahattin Demirtaş'ın yokluğu dikkat çekti. BDP'den yapılan yazılı açıklamada Demirtaş'ın bir dizi görüşme için Amerika'ya gideceği duyuruldu.

(Hürriyet, ANF)