Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya ve Türkiye arasındaki gerilime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan, "Almanya'nın şimdilerde bir Dışişleri bakanı var. Sen kimsin ki Türkiye'nin Cumhurbaşkanı ile konuşuyorsun. Kalkmış bize siyasi ders vermeye çalışıyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Türkiye yol ayrımındadır. Birileri bizi ısrarla eski Türkiye'ye yöneltmek istiyor. Biz ise milletimizle birlikte tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diliyoruz.

"Tabii rahatsız oldular. Hemen hop oturup hop kalkmaya başladılar. Daha çalışacağız, gayret etmemiz lazım. Şu anda Avrupa'da bizi dinleyen kardeşlerime sesleniyorum; demokratik hakkınızı sandıklarda en ideal şekilde vermek suretiyle bir defa bunlara orada en güzel dersi vermelisiniz."

"Ben Almanya'nın başındaki hanımefendiye 4 bin 500 teröristin dosyasını verdim ve bu teröristlerin dosyaları maalesef kabul görmedi, hala onlarda ama o kendisi benden bir kişinin, iki kişinin, üç kişinin iadesini istedi. Kusura bakma, sende yargı varsa bizde de yargı var.

Aynı şekilde ortağı olan muhalefet partisindeki kişi, o da ikide bir gördüğü zaman hep o da bunları söyler. Hele hele şimdi bir Dışişleri Bakanları var, aman ya Rabbi, evlere şenlik. Hiç haddini falan bilmiyor. Sen kimsin ki Türkiye'nin Cumhurbaşkanına konuşuyorsun, sen Türkiye'nin Dışişleri Bakanı ile konuş. Haddini bil. Bize ders vermeye kalkıyor. Senin siyasetteki geçmişin ne, kaç yaşındasın? Hayatımız bizim siyasette bu mücadelelerle geçti. Onun için Almanya'nın kapısını açarsınız açmazsanız hiç önemli değil. Bize bu kapılar yetiyor. Kapısını açan ülkelere de seve seve gideriz, biz de onlara kapımızı açarız."

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'daki seçimlere yönelik açıklamalarına tepkiler gecikmedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, gelecekte Recep Tayyip Erdoğan'a daha az dikkat gösterileceğini belirtti ve "Uzun süre ona karşı mantıklı bir tutum sergilemeye çalıştık. Bazen belki de onu çok fazla dikkate almamak daha iyi" ifadelerini kullandı.

Türk-Alman ilişkilerinin aylardır bir dizi çatışma noktası nedeniyle gergin olduğunu söyleyen Gabriel, Berlin'in Türkiye'ye karşı açıkça mesafe aldığını belirtti.

Deniz Yücel, şubat ayında, "terör propagandası" ve "halkı kışkırtma" suçlarıyla tutuklanmıştı. Alman hükümeti tutuklanmasının haksız olduğunu düşünüyor ve derhal serbest bırakılmasını istiyor.

Yücel'in yanı sıra Alman muhabir-çevirmen Meşale Tolu ve Berlinli insan hakları aktivisti Peter Steudtner de İstanbul'da tutuklu bulunuyor.

Gabriel, Steudtner'in tutuklanmasının ardından Türkiye politikasında değişiklik yapılacağını açıklamıştı.

Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Martin Erdmann gelecek hafta Silivri Cezaevi'nde bulunan Yücel ve Steudtner'i ziyaret edecek. Steudtner'in Alman vatandaşı olarak konsolosluk desteği almak hakkı olsa da daha önce izin verilmemişti. Temmuz ayındaki tutuklanmasından bu yana ilk ziyaret olacak.