Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Demokrasiye, milli iradeye saygıyı esas alan bir siyasi anlayışın mensupları olarak referandum sonuçlarının İngiliz halkı için hayırlı olmasını diliyorum. İngiliz halkının verdiği bu kararı İngiltere ve Avrupa Birliği için yeni bir dönemin başlangıcı olarak görüyorum" ifadelerini kullandı.

Tüm Sanayici İş Adamları Derneği’nin (TÜMSİAD) düzenlenlediği iftar programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararını değerlendirdi.

Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

'AVRUPA İSLAMOFOBİKTİR, ONUN İÇİN BİZİ ALMIYORLAR'

"Biz Avrupa Birliğini önemsedik ve bu yolda bir gayret ortaya koyduk ama hep bizi oyaladınız. Beraber müzakere masasına oturduğumuz kişilerle maalesef bizi ayırt ettiniz. İşte son olarak göçmenler konusunda takındığı insani ve ahlaki olmayan yaklaşım, Avrupa Birliği'nin tutarlılığını ciddi şekilde tartışmaya açmıştır.

Avrupa'da yükselen ırkçı ve İslamofobik akımlar ile —kimse demesin Avrupa İslamofobik değil. Hayır, işte ben söylüyorum- şu anda Türkiye'ye yapılan uygulama İslamofobiktir, onun için bizi almakta bunlar gecikiyorlar

'ALACAKSANIZ BUYURUN, ALMAYACAKSANIZ YORMAYIN'

"'İkircikli davranmayın' dedik, bunlarla bütün müzakerelerde hep şunu söylemişimdir. Alacaksanız, 'buyurun' deyin, almayacaksanız  'boşuna uğraşmayın, almayacağız sizi, bizi de yormayın, siz de yorulmayın' deyin.

Ama hep aldattılar, dürüst davranmadılar. İşte şimdi buyurun İngiltere… Ne dedi? '3000 yılına kadar Türkiye giremez' dedi. Şimdi ne oldu? Hadi buyur bakalım, 3 gün bile dayanamadın bak…

İşte Amerika. Aynı şey orada. Şu anda adaylardan bir tanesi Müslümanlara vuruyor, vuruşturuyor. Sayın Obama burada Müslümanlardan yana tavır koyuyor, 'Böyle bir ayırım yapamazsınız' diyor ama diğer aday, Müslümanların Amerika'da olmasına adamın tahammülü yok.

Bir de gelmiş burada bir yerde bir marka koymuşlar onun adına. O markayı aslında binasına koyanlar onu süratle kaldırması lazım. Ben de bir yanlış yaptım oranın açılışını yaptım.

'KOPENHAG KRİTERLERİ ANKARA OLARAK DEĞİŞİR'

Gerekirse Kopenhag kriterlerinin adını Ankara kriterleri olarak değiştirip yolumuza devam ederiz. Sorunun öznesi Türkiye’de değil AB’nin bizatihi kendisindedir. AB tutumunu ve tutarlılığını sorgulamalıdır. Aksi halde bu kopuşlar devam edecektir."