Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IŞİD'le birlikte PYD'yi de kapsayan bir plan önerisini, Birleşmiş Milletler'in 69. kuruluş yıldönümü için bulunduğu New York'ta Türk gazetecilerle sohbet ederken dile getirdi. Konuşmasında, Kobani'ye saldıran IŞİD'e karşı direnen ve Kobani Savaşı'nda birçok kayıp veren PYD'nin silahlı gücü Halk Savunma Birlikleri'ni (YPG) işaret eden Erdoğan, YPG'nin IŞİD’le mücadele olduğunda ortadan çekildiğini iddia etti.

Star-Kanal 24 Medya Grubu Başkanı Mustafa Karaalioğlu'nun, Erdoğan'ın açıklamalarını aktardığı "IŞİD'i bitirmek için Suriye'deki sorun da hesaba katılmalı" başlıklı yazısında Erdoğan'ın konuya dair açıklaması şöyle aktarıldı:

‘PYD, IŞİD’le mücadele etmiyor’

Cumhurbaşkanı ABD’nin IŞİD planının yeterli olmadığı görüşünde. “Havadan bombardıman yapılacak, aşağıdan da Iraklı ve Kuzey Irak’lı güçler girecek. Bu şekilde sonuç alınabileceğini sanmıyorum. Bütüncül bir plan lazım...Terörle mücadelenin uluslararası boyutunu hesaba katarak yürümek lazım” diyor.

Nedir o bütüncül plan?

Erdoğan şunları söylüyor: “IŞİD sorunun ortadan kalkması için Suriye’deki sorunun hesaba katılması lazım. Irak’ı da böyle düşünmek lazım. Hatta bölücü terör örgütünün Suriye kolunun (PYD) da içinde bulunduğu bir çözüm olması lazım. Bakın IŞİD Suriye yönetiminden yararlanıyor. Terör örgütünün kolu (PYD) da sözkonusu IŞİD’le mücadele olduğunda ortadan çekiliyor. Öte yanda, IŞİD’in elinde, Amerika’nın Irak’a vermiş olduğu silahlar vardı. Amerikalılara da söyledik, ‘Bu Maliki’ye lütfen destek vermeyin’ dedik. Bu sözlerimiz hep gözardı edildi. Sonunda ne oldu? Oraya verilmiş silahlar Maliki, Musul’u bırakıp kaçınca IŞİD’in eline geçti. O silahlarla işgal hareketini yürüttü. Irak’ta da aynı mücadeleyi birlikte vermemiz gerek. Suriye’de başından beri bu mücadeleyi birlikte verseydik, bu sıkıntıyı yaşamazdık. Obama’nın ifade ettiği gibi Irak ve Suriye’yi kapsayacak bir adımın atılması lazım. Biz de Türkiye olarak üzerimize düşen neyse yapmaya hazır olacağız.”

Yazının tamamına gitmek için burayı tıklayınız