Şırnak'ın Uludere İlçesi Ortasu (Roboski) Köyü'nde yaşanan ve 36 yurttaşımızın hayatını kaybettiği katliama ilişkin hiç konuşmayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hollywood yıldızı Isaiah Washington ile görüştü.

 

Uludere'de yaşanan katliama ilişkin şu ana kadar herhangi bir açıklama yapmayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'li aktör Isaiah Washington'u kabul etti. Washington, 3 çocuğu ve eşiyle AKP Genel Merkezi'ne gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. ''Neden buradasınız'' sorusuna Washington, ''Başbakan Erdoğan ile bir araya gelmek için Ankara'dayım. Çünkü Erdoğan'ın çok büyük hayranıyım. Barış ve refaha dayalı felsefesinin büyük bir destekçisiyim. Onunla Afrika'ya ilişkin yaptığım bazı çalışmalarımla ilgili düşüncelerimi paylaşacağım'' yanıtını verdi. Washington, ''Bu sizin isteğiniz mi'' sorusuna da ''evet'' yanıtını verdi. Aktör Washington, parti genel merkezinden ayrılırken, güzel bir görüşme yaptığını söyledi.

 

HÜSEYİN ÇELİK: EĞER BİR KUSUR VARSA...

 

Uludere katliamından sonra hükümet ve AK Parti’nin uzun sessizliği Genelkurmay açıklamasından sonra AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'le bozuldu.

 

Çelik, "bir kasıt yok, operasyon kazasıdır" iddiasında bulundu. Çelik, onlarca kişinin ölümüyle sonuçlanan katliam için, "eğer bir kusur varsa..." sözlerini kullandı. Çelik, katliam için tepki veren bir ifade kullanmazken, kepenk kapatma eylemlerini eleştirmekten geri kalmadı.

 

AKP'li Hüseyin Çelik, katliamla ilgili şunları söyledi: "Terörist zannedilerek saldırı düzenlenmiştir. Saldırı sonucu 35 kayıp, 1 yaralı vardır."

 

'YAPILAN BİR KUSURSA, TESPİTİNİ YAPARIZ!'

 

Katledilen insanların 'terörist' oldukları zannı ile hareket edildiğini söyleyen Çelik, ancak daha sonra ölen insanların sigara kaçakçılığı yaptığı yönünde bilgiler edindiklerini kaydetti. "Ama orada hem kimlikleri, hem de orada bulunma amaçları nedir, bunu idari sonuçlarla anlayacağız" diyen AKP'li Çelik, "Olay Türkiye topraklarının dışında meydana gelmiştir. Kaçakçı olsalar bile bombalanmaları gerekmiyordu. Maksadını aşan ifadeler kullananlar var. Bir kasıt söz konusu değildir. Bunu 33 kurşuna benzetenler ideolojik ve art niyetli ifadeler kullanıyorlar" dedi.

 

Çelik, yaptığı açıklamada "Partimiz adına üzüntülerimizi ifade ediyoruz. Bir hata, bir kusur, yanlış ve eksiklik varsa örtbas edilmeyecektir. Bu yapılan bir kusursa eğer, bunun hata olduğunun tespitini yapacağız" dedi.

 

EGEMEN BAĞIŞ: O KÖYLÜLER ORADA NE YAPIYORDU

 

Uludere'de 35 sivilin savaş uçaklarının bombalanması sonucu öldürülmesi ardından katıldığı bir televizyon programında açıklama yapan Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, köylülerin orada ne yaptığının sorulması gerektiğini söyledi.

 

AB Bakanı Egemen Bağış, katıldığı bir televizyon programında 35 köylünün F-16'larca bombalanarak öldürülmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bağış, "Suçlu aramak yerine olayı değerlendirmeli, tahribat yerine tahkikat yapılmalı" diyerek, üzgün olduğunu savundu. Köylülerin öldürülmesine ilişkin açıklamalar için henüz erken olduğunu savunan Bağış, "O köylüler orada ne yapıyordu" dedi.

 

Olay hakkında tahkikatın devam ettiğini ve bir yorum yapmanın erken olduğunu belirten Bağış, "Çok şükür Türkiye demokratik bir ülke, şeffaf bir ülke. Bunların hepsi araştırılır. Onlar orada ne yapıyordu, istihbarat neydi, emir komuta zincirindeki talimat neydi, onların hepsini görmek lazım. Bunların üzerine gidilecektir. Olayın tüm detayları incelenip ondan sonra bunları daha detaylı değerlendirebiliriz" şeklinde konuştu.

 

“SİGARADAKİ VERGİLERİ GÖZDEN GEÇİRMEK İÇİN BİR FIRSAT”

 

Katliamda ölenlerin kaçakçılık yaptıkları yönünde iddialar olduğunu kaydeden Bağış, "Aslında kaçak sigara olayını da masaya yatırmak, sigaradaki bazı vergileri de gözden geçirmek için bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Terör örgütün bundan rant sağladığı duyumları geliyor. Kaçakçılığın bir gelir kapısı olması da gözden geçirilmesi gereken durumdur. Önemli olan orada ne tür bir istihbarat geldi, hangi kurumlar hangi talimatı verdi, bunu değerlendirmek lazım. Suçlu aramak yerine olayı değerlendirmeli, tahribat yerine tahkikat yapmak gerekir" diye konuştu.

 

Bağış, katliamın ardından Başbakan Erdoğan'ın herhangi bir açıklama yapmadığının hatırlatılması üzerine ise, "İstihbarat, Jandarma ve İçişleri Bakanlığı'nın bu konuda söyleyecekleri vardır. Başbakan konunun bütün detaylarına hakim olmadan bir şey söylemez" dedi.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise şu ana kadar hiçbir açıklama yapmadı.