Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuştu. Erdoğan, konuşmasının bir bölümünde, Diyarbakır buluşmasını eleştirenlere sert çıktı.

Özellikle Erdoğan'ın Ahmet Kaya'yı Diyarbakır'da anması bazı kesimlerce tepkiye neden olmuştu. Başbakan bugünkü konuşmasında "Ahmet Kaya'ya yıllar önce saldıran, çatal bıçak fırlatanlar bize Gezi'de saldıranlardır. Şimdi açıklama yapıyorlar, ben Ahmet Kaya'ya saldırı olurken tuvaletteydim diyorlar. Ulan hepiniz oradaydınız be" dedi.

2009'da, Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'ni başlatırken "analar ağlamasın" dediklerini hatırlatarak, "Cumartesi günü bir istisnasını gördük. Hem Diyarbakır'da hem Türkiye'de annelerin, çocukların, gençlerin gözyaşı döktüğünü gördük. Bu gözyaşları Allaha hamd olsun, sevinç gözyaşlarıydı" dedi.
 
"Dört gündür başta MHP olmak üzere siyasetçilerin Türkiye'ye egemen olan huzur ve kardeşlik iklimini yine hissedemediklerini gördük. Bizim tarihimiz, MHP yöneticilerinin zannedikleri gibi 12 Eylül 1980'de başlamış bir tarih değildir. Bizim tarihimiz bundan 200 yıl önce başlamış tarih değildir. Bizim için tarih, Hz. Adem'in yeryüzüne indirilmesiyle başlamıştır" dedi.

 "Bu milletin tarihini 27 Mayıs'ın, 12 Eylül'ün darbeciler değil, Alparslan'dan Fatih'e, Kanuni'den Yavuz Selim'e, Abdulhamit'ten Mustafa Kemal'e kadar yüzlerce, binlerce, milyonlarca kahraman yazmıştır" dedi.

- Bizim tarihimiz sadece MHP'nin çizdiği tarih değil, Hazreti Adem'in dünyaya indiği tarik olarak alıyoruz. Bu milletin tarihi 12 Eylül, 27 Mayıs değildir. 80'lerde değiştirilmiş yer isimlerini bizlere yüz yıllardır varmış gibi gösterdiler.

'MUSTAFA KEMAL DE Mİ BÖLÜCÜYDÜ?'

-Meclis'in zabıtlarını açsın baksınlar, Kürdistan kelimesini, Anasır'ı İslam'ı o zabıtlarda görürürler, Doğu Güneydoğu'nun Kürdistan eyaleti olduğunu görecekler.

1920'deki Meclis zabıtlarından örnekler vererek, "Bize bölücü eleştirileri yapılıyor. Peki Mustafa Kemal de mi bölücüydü, Kürdistan kelimesini kullanan zamanın mebusları da mı bölücüydü?" dedi

-Gazi Mustafa Kemal önceleri bir Osmanlı zabıtı idi, dönemin tüm devletlerine karşı savaştı. Misakı milli topraklarını işgal edenler uzaydan gelmemişti. Trabzon izmir Edirne işgal altında idi. Bu millete çok büyük zulümler yapıldı. O zulümleri en iyi bilen Mustafa Kemal, 1923'ten sonra bu devletlerle anlaşmalar yaptı. İngilizlere Fransızlara İtalyanlara işgal ettikleri için küsmedi anlaşmalar yaptı.

-Devletlerin ilişkileri intikam öfke nefret hissi ile yürümez

"Korkuyla büyük devlet olunmaz. Kelimelerden, kavramlardan korkanlar, kendi icat ettiği tabulardan, kendi imal ettiği kabuslardan korkanlar, büyük devlet inşaa edemezler. Küçük düşünerek büyük işler yapılmaz. Büyük düşünecek, büyük adımlar atacak, büyük hedeflere böyle ulaşacağız" dedi.

"Artık şundan kurtulalım; biri türkü söyledi diye, biri farklı kıyafet giydi diye, biri farklı bir şey söyledi diye bu ülke bölünmez. Bu ülke toprağa, birliğe, kardeşliğe pamuk ipliğiyle bağlı değildir" dedi.

"Rabbim hiçbir anne ve babayı acıyla gözyaşı dökenlerden değil sevinç gözyaşı dökenlerden eylesin. Şunu da hep söyledik; hiç kimse bizden şehitlerimizin ruhunu incitecek bir adım beklemesin" dedi.

"11 yılın sonunda Türkiye ayrışmış kamplaşmış, kutuplaşmış değil, her zamankinden daha bir, daha kardeş Türkiye'dir. Eğer şu andaki iktidara en ufak destek olmama sorunu varsa bu parlamentonun içindedir. Bu engeli çıkaran CHP, MHP ve BDP'dir" dedi.

 Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarında muhalefetin tutumunu eleştirerek, "Bunların hepsi tutanaklarda var. Bu tutanakların hepsi halka açılacak. Kim nasıl bir tutum içinde olduğunu göreceğiz" (Milliyet)