Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliği referandumu hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de sistem değişikliğinin şart olduğunu savunan Erdoğan, "Dünyanın hiçbir yerinde, her ikisi de gücünü milletten alan, geniş yetkilere sahip iki yönetici olmaz" dedi.

AKP iktidarında milli gelirin arttığını savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kişi başı gelir 11 bin dolara yükseldi, nereden nereye" dedi.

Erdoğan, "Türk ile Kürdün, Alevi, Sünni, birlikte yaşadığı ülkemizin tüm farklılıklarını, güzelliklerini bağrında toplayan Malatya, karanlık günlere dönme ihtimalini düşünmek istemez" diye ekledi.

'DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE GENİŞ YETKİYE SAHİP İKİ YÖNETİCİ OLMAZ'

Anayasa değişikliği referandumu hakkında konuşan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı sistemi meselesinin arkasında 'yaşanmış tecrübeler' olduğunu savundu:

 "Dünyanın hiçbir yerinde, her ikisi de gücünü milletten alan ve yürütme üzerinde geniş yetkilere sahip iki yönetici olmaz, aynı anda olmaz. Ya başbakan yetki sahibidir ya cumhurbaşkanı veya birisi vitrin süsüdür, öbürü icracıdır. Yetki hangisinde ise, diğeri semboliktir. Türkiye'yi zaten geri götüren bu olmuştur."

'TURGUT ÖZAL'IN HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN YOLA ÇIKTIK'

"Bu sistemin adı cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir. Ülkemizin ihtiyacı ve arzusu, güçlü yürütme organıdır; yasama ve yargı organlarından oluşan bir Türkiye'dir" ifadelerini kullanan Erdoğan, eski cumhurbaşkanlarından Turgut Özal'ın da başkanlık sistemini arzuladığını söyledi.

Erdoğan, "Merhum Turgut Özal'ın hayali de böyle bir Türkiye'ydi. Bu yüzden sistemin değişmesi gerektiğini hep söylerdi. Bu hayalini gerçekleştirmek üzere yola çıktık" dedi.

Yeni sistemde yürütme gücünün tamamen cumhurbaşkanına bağlanacağını ifade eden Erdoğan, "Dolayısıyla, milletim gerektiğinde kimden hesap soracağını bilecek" dedi.

(Kaynak: Sputnik)