ABD Başkanı Donald Trump ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü telefon görüşmesine ilişkin Beyaz Saray’dan da bir açıklama geldi.

Türkiye tarafından ilk açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan gelmiş, Çavuşoğlu iki lider arasında gerçekleşen konuşmada, PYD’nin Suriye kongresinde yer almamasının Trump’a iletildiğini belirterek, Trump’ın da “Bir daha YPG’ye silah vermeyeceğiz” sözünü verdiğini söylemişti.

Beyaz Saray'dan, telefon görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:

Eski politikamızla tutarlı bir şekilde, Başkan Trump, Rakka operasyonu tamamlandığına ve IŞİD’in geri dönememesi için istikrarı sağlama evresine geçtiğimize göre, Suriye'deki ortaklarımıza verdiğimiz askeri yardımlarla ilgili bekleyen ayarlamalar hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bilgilendirdi.

Açıklamada, iki liderin ayrıca ABD'den askeri ekipman alımını da görüştüğü kaydedildi.

CENEVRE DE GÖRÜŞÜLDÜ

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada Trump ile Erdoğan'ın, Suriye'ye ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları ve ülkedeki iç savaşı sona erdirmek üzere Cenevre'deki görüşmeleri desteklediği vurgulandı.

Ayrıca açıklamada, iki liderin, "Suriye'deki insani krizin sona erdirilmesi, yerlerinden edilmiş Suriyelilerin evlerine dönmesine izin verilmesi, kötü müdahalelerden ve teröristlerden arındırılmış birleşik bir Suriye'nin istikrarının sağlanması" gerektiğine vurgu yaptığı da aktarıldı.