Cumhurbaşkanı Erdoğan, en az 753 kişinin yaşamını yitirdiği Mina’daki izdihamla ilgili “Dünyanın birçok yerinde böyle organizasyonlarda bazı sıkıntılar yaşanıyor. Bardağın dolu tarafından bakmak isabetli olur. İlla Suudi Arabistan’a fatura keselim gibi bir yaklaşımı doğru bulmuyorum” dedi.

Erdoğan'ın Mina’da yaşanan izdiham ile ilgili değerlendirmeleri şöyle:

 “Açık ve net görmek lazım, Suudi yönetimi hac organizasyonuyla ilgili olarak alt ve üst yapı noktasında süreklli proje çalışmaları yapıyor. Ulaşım güzergahları üzerinde nasıl çalıştıklarını biliyorum. Belli bir oran koydukları da ortada. Pek çok ülke bu durumdan şikayetçi. Bizim ülkemizden de ’70  bin yetmez’ diyenler olduğu da ortada.

“Suudi Arabistan, şartlarını zorlayarak taleplere yanıt verirken, oradaki inşaat çalışmaları nedeniyle bunu biraz daha azaltması gerekiyordu. Yönetim boşluğu ya da organizasyonda sıkıntılar var yaklaşımlarını doğru bulmuyorum. Çünkü bunu söyleyenlerin çoğunun sırtında küfe yok.

“Dünyanın birçok yerinde böyle organizasyonlarda bazı sıkıntılar yaşanıyor. Bu sadece hac organizasyonunda değil spor ya da yarışmalarda da oluyor. Bardağın dolu tarafından bakmak isabetli olur.

“Kalkıp da illa Suudi Arabistan’a burada bir fatura, suçlusu buymuş gibi böyle bir yaklaşımı doğrusu ben doğru bulmuyorum. Tam aksine Suudi Arabistan, şu ana kadar katıldığım hac farizasında, umrede orada yapılan organizasyon çalışmalarını, hassasiyeti de yakından bilen bir insanım.

“Dolayısıyla burada kalkıp da bu organizasyon yanlıştı, şöyleydi, böyleydi deme yerinde değilim. Ben inanıyorum ki Suudi Arabistan yönetimi inşaat olayından sonra nasıl çok daha farklı, kararlı bir çalışma için kararlar aldıysa bununla ilgili de yine bazı kararları alacaktır.”

DEMİRTAŞ: TÜRKİYE'Yİ YÖNETENLER SUUDİ YÖNETİMİNİ SERT DİLLE UYARMALI

Mina'da yaşananlarına ardından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'yi yönetenlerin Suudi Arabaistan'ı sert bir dille uyarması gerektiğini söylemişti:

"Mina'da yaşanan facia değil katliamdır. Allah hepsine rahmet eylesin. Türkiye'yi yönetenler Suudi yönetimini sert bir dille uyarmalıdır.

Kutsal mekanlar Suudilerin malı değil İslâmın kutsal değerleridir. Kendilerine harcadıkları servetin haddi hesabı yokken,hac organizasyonuna halen turizm geliri olarak yaklaşan bu zihniyettir katliamdan sorumlu olanlar. Bunların kralına ulusal yas ilan edenler utanır mı acaba?"