Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bayburt’ta katıldığı toplu açılış töreninde konuştu.

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Sırtımızdan bıçaklandık” sözlerine atıfta bulunarak, suçlamaları reddetti ve “Bu millet, bugüne kadar hiç kimseyi sırtından bıçaklamamıştır. Bu millet, göğüs göğüse savaşmasını bilen bir millettir” dedi.

Rusya’nın ‘ateşle oynadığını’ da savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

‘ANGAJMAN KURALLARINI UYGULADIK’

“Rusya’nın gösterdiği tepkiyi anlayışla karşılamaya çalışıyoruz. Rusya Devlet Başkanı’nın dün akşam Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamalar asla kabul edilebilir değil.

Türkiye, kasıtlı olarak Rus savaş uçağını düşürmüş değildir. Bu olay, sınır ihlaline verilen otomatik bir tepkiden ibarettir, angajman kurallarının uygulanmasıdır.

‘RUSYA’NIN KURNAZLIĞINI GÖRMÜYOR DEĞİLİZ’

“Rusya’nın uçak meselesini bahane ederek, Suriye’deki askeri bağlarını güçlendirmesinin gerisindeki kurnazlığı da görmüyor değiliz.

“Kendilerinden (Putin’den) olayın olduğu gün randevu talebinde bulundum, telefonla görüşelim istedim. O günden bugüne dönmediler. Şimdi Paris’te İklim Değişikliği Zirvesi var.

Zannediyorum kendileri de oraya gelecek, orada da bunları oturup konuşabiliriz, değerlendirebiliriz.

“Biz, Rus savaş uçaklarının sınırlarımızı ihlal ettiğini radar görüntüleriyle, ses kayıtlarıyla tüm dünyaya duyurduk. Bu konuda Türkiye’nin haklı olduğu tüm dünya tarafından kabul ediliyor.

 Rusya’nın da iddialarını bu şekilde ispatlama mükellefiyeti vardır, aksi takdirde Türkiye’ye yapılan bu ağır ve haksız itham yüzünden Rusya, yalancı durumuna düşecektir.”

‘RUSYA ATEŞLE OYNUYOR’

“Suriye’de Esed rejimine destek olmak, ateşle oynamaktır. Türkiye’nin haklılığının tüm dünya tarafından kabul edildiği bir hadiseyi bahane ederek, bize olmadık ithamlarda bulunmak, meseleyi vatandaşlarımıza eziyete vardırmak, ateşle oynamaktır.

Bölgede insani yardım için bulunan TIR’ları sorumsuz bir şekilde vurmak, ateşle oynamaktır. Rusya’ya ateşle oynamamasını tavsiye ediyorum.

“Rusya’dan bu konularda devlet ciddiyetine yakışır bir tavır bekliyoruz. Her şeyin açık ve samimi bir şekilde ortada olduğu bir hususta tam tersi iddialarda bulunmak, Rusya’yı dünyanın gözünde inanıyorum ki çok farklı bir konuma itecektir. Biz Rusya ile olan ilişkilerimizi gerçekten çok önemsiyoruz.

‘KİMSEYİ SIRTINDAN BIÇAKLAMADIK’

“Sayın Putin, Türkiye’nin kendilerini sırtından bıçakladığını söylüyor. Bu millet bugüne kadar hiç kimseyi sırtından bıçaklamamıştır. Bu millet göğüs göğüse savaşmasını bilen bir millettir. Biz bu ilişkilerin zarar görmesini istemiyoruz.

“Bayırbucak’ta Türkmenlerin yaşadığı bölge, DAEŞ’in olduğu bölge değildir. Dünyayı aldatmayalım. DAEŞ’e karşı verilen bir mücadeleniz de olmamıştır. Zaten DAEŞ rejimle şuan ortak çalışan bir terör örgütüdür.”

IŞİD’LE PETROL TİCARETİ’ İDDİALARI

“Türkiye’ye bu iftirayı atanlar, bunu ispat etmekle mükelleftir. Türkiye, DAEŞ’ten petrol almıyor, tam aksine Amerikan Hazine Bakanlığı açıkladı, Rus şirketleriyle DAEŞ’in ortaklaşa Suriye rejimine petrol sattığını ifade ettiler. Türkiye petrolünü nereden alıyor? Rusya’dan alıyor. Şu anda Rusya’nın en fazla petrol sattığı ülke Türkiye’dir. Bizim kaynaklarımız belli. Biz, bir terör örgütünden petrol alacak kadar haysiyetsiz değiliz.”