Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarabya’daki Huber Köşkü’nde sanat ve spor dünyasından bazı isimler ile iftarda bir araya geldi. Burada konuşan Erdoğan, Firuzağa’da saldırıya uğrayanların da hatalı olduğunu savundu: “Ramazan günü sokaklara taşan bu tarz bir etkinliğe kalkışmak ne kadar yanlışsa buna kaba güç kullanarak müdahale etmek de o kadar yanlıştır.”

Erdoğan, EURO 2016’da Türkiye A Milli futbol takımının sergilediği kötü performans nedeniyle protestoların hedefi olan Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim ve futbolcu Arda Turan’a sahip çıktı. Erdoğan, tepkilere “Peki utanmıyor musunuz ya” diyerek çıkıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“BU TAVRIN SANATLA, SANATÇILIKLA BİR İLGİSİ YOK”

“Ülkemizde adeta kendi ülkesine, kendi milletine husumet içinde olan ve kendilerine sanatçı diyen, aydın diyen bir kesimin de var olduğunu üzüntüyle görüyoruz. Hatta bu kesim, sanat ve spor camiasının önemli bir bölümünü de baskısı ve tasallutu altında tutuyor.

“Bunların gözlerini öylesine bir nefret bürümüş ki milli ve yerli duruş sahibi sanatçılarımızı, sırf bu onurlu tavırlarından dolayı linç etmeye kalkıyorlar. Teröristlere destek verirken çok cesur ve istekli olan bu kesim, konu ülkenin ve milletin birliği, beraberliği, kardeşliği olduğunda, hemen işi slogana ve yalana döküyorlar. Bu tavrın sanatla, sanatçılıkla bir ilgisi yoktur.”

FATİH TERİM VE ARDA TURAN’A TEPKİLER

“İlk iki maçta takımız ne yazık ki üst üste iki mağlubiyet aldı. İkinci maçta tribünlerden bugüne kadar göklere çıkardığımız takım kaptanımıza karşı yapılan tezahüratları ben hiçbir şeyle izah edemiyorum.

“Bugüne kadar, bunca zamandır, bu evladımız, bu kardeşimiz bu milli takımda oynamış, hep takdir etmişiz, hep alkışlamışız. Yani bir anda ne oluyor da ‘dışarı çık’ diye bu tür tezahüratlar, yuhlamalar vesaire. Peki utanmıyor musunuz ya? Öbür tarafta İspanyol geliyor, sarılıp kucaklayıp Barcelona’daki arkadaşını, Atletico Madrid’deki arkadaşını orada teskin etmeye çalışıyor. Ve siz orada yuhalıyorsunuz.”

“Öbür tarafta bakıyorsunuz, bugüne kadar başarılarıyla övdüğümüz bir teknik direktöre ve onun kızına ve açık konuşuyorum hamile olan kızına sosyal medyada yapılanları, ben bir baba olarak asla kabul edemem. Bunlar çok ciddi edepsizliktir, terbiyesizliktir. Bu milletin ne kültüründe vardır, ne ahlak anlayışında vardır, ne edebinde vardır. Böyle bir şey yoktur, böyle bir şey olamaz.

“Sporda galibiyet ile mağlubiyet eşittir. Bunu böyle bileceksin, yeri gelir galibiyetler arka arkaya gelir ama mağlubiyet de gelir. Dünyanın en güçlülerinin neler yaşadığını görüyoruz.”

FİRUZAĞA’DAKİ SALDIRI

“Olaya karışanlar tespit edildi, çoğu da yakalandı. Benim asıl üzüldüğüm husus, bu tatsız hadise yüzünden Koreli esnafın mağdur olmuş bulunmasıdır. Ramazan günü sokaklara taşan bu tarz bir etkinliğe kalkışmak ne kadar yanlışsa buna kaba güç kullanarak müdahale etmek de o kadar yanlıştır.

“Burada iki taraf da hatalıdır. Kendi milletinin, kendi şehrinin hassasiyetlerine saygı duymayanlar ve buna demokratik olmayan bir tepkiyle mukabele edenler, yol açtıkları arbedeyle maalesef misafirperverliğimize gölge düşürmüşlerdir.”