Hükümetin açıklayacağı pakete dair tartışmalar yapılırken, Başbakan Tayyip Erdoğan, Kürtlerin temel taleplerinden biri olan ana dilde eğitime ilişkin bir düzenleme bulunmadığını açıkladı. Erdoğan, Kürtleri Ulusal Kongresini de tehdit olarak gördü.

Türkmenistan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan ilk olarak, “Akil İnsanlar’ın bize verdiği raporlardan hareketle atılması gereken adımları atıyoruz” açıklamasında bulundu.

Devamında ise akil insanların raporunda yer alan ana dil eğitimine dair konunun Hükümetin hazırladığı pakette olmayacağını da belirterek şöyle konuştu: “Hayır yok. Özel okullarda da yok. O konu bizim için şu anda ele alınacak durum değil. Biz, ülkemizi bölecek konular üzerinde Ak Parti olarak adım atamayız. Biz zaten okullarda ana dili öğrenme imkanı sağladık. Ama ana dil ile eğitimin önünü açarsanız resmi dili zedelersiniz.”

Başkanlık tekliflerinden vazgeçmediklerini anlatan Erdoğan, seçim barajının kaldırılmasının başkanlık sistemiyle karşılanacağını belirtti.

BASINA TEPKİ

PKK’nin sınır dışına çekilmesine ilişkin de çekilmenin yüzde 80 gerçekleşmediğini ifade eden Erdoğan, “Zaten silahı bırakmış değiller. Bunlar kendi durumlarını ortaya koyuyorlar. Saldırırım diyene karşı bu ülkenin güvenlik güçleri de herhalde ‘Hoşgeldin’ demeyecek, gereğini yapacaktır” dedi.

KCK’lilerin basında yer almasına da tepki gösteren Erdoğan, “Adeta örgütü ülkenin kurtuluşuymuş gibi lanse edişler filan. Manşetlere örgüt yöneticilerinin açıklamalarının çıkarılması. Bunlar benim ülkeme fayda getirmiyor, zarar getiriyor” dedi.

TEHDİT ETTİ


Kürt Ulusal Kongresi’ne ilişkin şöyle konuştu: “Onlar (Filistinliler), kendi toprakları gasbedilmiş, mücadele veren insanlar. Kürtlerin böyle bir sorunu var mı? Filistinlilerin pasaportu bile yok. İsrail verirse çıkıyor. Benim ülkemde Kürt vatandaşımın böyle bir sorunu var mı?”

Hızını almayan Erdoğan şöyle devam etti: “Kongre Türkiye dışında, o da beni çok ilgilendirmiyor. Bu özellikle Kuzey Irak yönetimi açısından sorun olur. Çünkü bize söyledikleri sözlere, taahhütlere ters kararlar bizim münasebetlerimizi etkileyebilir. Bu bakımdan önemli. Biz kendilerine çok açık gerçekleri söyledik. Ülkemizin bölünmesine vesile olabilecek adımlarda biz münasebetlerimizi kesinlikle gözden geçiririz dedik.”

'DEMOKRATİKLEŞME DEĞİL KANDIRMA PAKETİ'

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, AKP Hükümetinin, demokratik çözüm sürecine ciddiyetsiz yaklaştığını belirtti.

ANF’nin geçtiği habere göre 15 Ağustos kutlamalarına ilişkin Medya Savunma Alanlarında yapılan kutlamada konuştu. Çözüm süreciyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Cemil Bayık, AKP Hükümetinin sürece ciddiyetsiz ve kandırma siyasetiyle yaklaştığını belirterek şunları söyledi:

“AKP hükümeti demokrasiden korkuyor, kendi çıkarına aykırı buluyor. Özgürlük hareketinin ve halkın yoğun baskıları nedeniyle sıkışmış durumda. Bu sıkışmayı aşmak için göstermelik ve kandırma amaçlı paketlere başvuruyor. AKP demokrasi değil kandırma ve oyalama paketleri hazırlıyor. Bu paketle önderliğimizin ve hareketin açıkladığı 1 Eylül tarihinin önünü almaya çalışıyor. (Evrensel)