ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Cerablus’u ÖSO geri almış durumda” dedi. Joe Biden ise, “Suriye bütün halde kalmalı, küçük parçalara bölünmemeli” dedi, Cerablus’a yönelik operasyona havadan destek verdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 2 saat 25 dakika sürdü.

Erdoğan ve Biden’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

ERDOĞAN: ÖSO CERABLUS'U GERİ ALDI

“Özellikle 15 Temmuz akşamı girişilen bu darbe girişmi sebebiyle askeri üniformaları giymiş FETÖ’cü terör örgütü mensuplarının başaramadığı bu darbe olayını milletimiz gerçekten çok farklı bir direnişle püskürttü ve ben milletimle iftihar ediyorum.

“FETÖ’cülerin elinde F-16’lar helikopterler vardı. Fakat milletimin elinde sadece bayrağı vardı ve o bayrağıyla beraber tankların üzerine yürüdü.

“Demokrasi milletin bu şekilde sahiplenişiyle ayakta durabilirdi. Milletim demokrasiye  sahip çıktı. Biden, bu ziyaretle darbe girişiminin vahim boyutlarını yerinde gördü.

15 Temmuz gecesinden sonra tüm siyasi partiler birlik ve beraberliği yakaladı. Bu bizim için önemli bir imkan ve fırsattı. Bizim için en büyük öncelik FETÖ’nün Türkiye’ye iadesidir.

“ABD ile suçluların iadesi anlaşması gereği bu tür kişiler gözaltına alınır. Bu zat hala terör örgütünü idare etmeye devam ediyor.

“DAİŞ dahil, terörle mücadele bölgedeki en önemli konudur. Karkamış’a yapılan havan topu atışları nedeniyle rahatsızlığımızı dile getirdik ancak bu anlaşılamadı.

“Şu an itibarıyla Cerablus’u Özgür Suriye Ordusu mensupları ve Cerabluslu olanlar  yeniden geri almış durumdalar ve oradaki hükümete ait veya oradaki resmi konutları vesaire ele geçirmiş durumdalar. DAİŞ, Cerablus’u terk etmek durumunda kalmıştır. Terör örgütünün iyisi kötüsü diye bir ayrım yapamayız.

“Milli güvenliğimizn tehdit edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz.”

BİDEN: CERABLUS OPERASYONU'NU DESTEKLİYORUZ

“15 Temmuz’da Meclis’e verilen hasarı gördüm. Darbe girişimiyle ilgili ne kadar üzgün olduğumuzu aktarmak istiyorum. ABD, müttefikimiz olan Türkiye’nin yanındadır. Darbe girişiminin ilk anlarından itibaren sizin yanınızda olduk, sizinle birlikteyiz.

“ABD, darbe girişimiyle ilgili herkesin yargı karşısına çıkarılması için her türlü desteği sağlayacaktır. Gülen iade için talebi konusunda hukukçular çalışıyor. Daha önce hiçbir davada bu kadar çalışıldığını hatırlamıyorum. Gülen’i korumak için hiçbir sebebimiz yoktur. Gülen’in iadesi konusunda yakın işbirliği içinde olacağımızdan şüphe yoktur.

“Türk ve ABD halkları terör karşısında geri adım atmayacak. İşbirliğimizi artırmak için yeni adımlar atacağız.

“Amerikan halkı sizin yanınızda. Barack Obama ilk arayanlardandı. Özür dilerim, keşke daha önce buraya gelebilseydim.

"Biz inanıyoruz ki Türk sınırları, Türklerin kontrolü altında olmalıdır. Suriye toprak bütünlüğü olmalıdır. Türkiye ile birlikte daha yakından çalışmak istiyoruz bu operasyonlar konusunda. Operasyonu destekliyoruz."