Adana’da toplu açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Dolmabahçe Mutabakatı ile ilgili konuşmasında Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) hedef aldı.

Siyasi parti başkanlarının, Meclis’in kuruluşunun 96. yıl dönümü dolayısıyla özel gündemle toplanan Meclis Genel Kurulu’nda konuşma yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, HDP adına konuşan Çağlar Demirel’in Dolmabahçe Mutabakatı’na gönderme yapan ifadelerini anımsatarak, “Ne Dolmabahçe mutabakatı? Nereden çıkmış böyle bir şey?” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması şöyle: “Bir tanesi iç savaştan bahsediyor, terör örgütü arkasında ya. İkide bir, Dolmabahçe mutabakatından bahsediyor. Ne Dolmabahçe mutabakatı? Nereden çıkmış böyle bir şey? Böyle bir mutabakat falan söz konusu değil. Bu iktidarın terör örgütüyle bir mutabakatı söz konusu değildir, olmamıştır.”

HDP’Lİ DEMİREL NE DEMİŞTİ?

HDP Milletvekili Çağlar Demirel, Dolmabahçe Mutabakatı’na işaret ederek de şunları söylemişti:

“Türkiye’de kimlikler arasındaki kalıcı barışı tesis etmek ve darbecilere değil halka dayanan siyaseti sağlayacak olan Dolmabahçe mutabakatı, her türlü tekçi, inkarcı ve asimilasyonu merkezine alan anlayışı mahkum etme potansiyeline sahip bir demokratik anlayışın dışa vurumudur. Fakat bu demokratik anlayışı ve kalıcı barışa yönelik çağrıya karşı darbeci anlayıştan miras kalan bir yok sayma, tekçilik, inkarcılık çizgisi siyasi irade tarafından esas alınmıştır. Dolmabahçe Mutabakatının inkarı ile birlikte ülkemiz büyük bir savaş atmosferinin içine sokulmuştur.”