ANKARA- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'nda ABD ziyaretine ilişkin düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, İran ile PKK konusunda atılacak ortak adımlar konusunda "İran ile müşterek yapabilecek operasyonlara ilişkin çalışmaları ilgili birimlerin yürüteceğini" söyledi.

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: "Bizim burada geri adım atmamız, beklememiz mümkün değil. Çok açık net söylüyoruz, biz terörle mücadele ederiz, siyasi iradeyle de müzakere ederiz. Bizim anlayışımız budur."

Erdoğan, ''ABD krizle boğuşuyor ve Başkan Obama zor günler geçiriyor, bir seçim yaklaşıyor. Bugün Sayın Obama ile yaptığınız görüşmeden basına yansıyan bir diyalog var, 'Eğer seçimde ihtiyaç olursa gelir mitingde bir konuşma yaparım' şeklinde. Böyle bir seçim desteğiniz olacak mı?'' sorusunu şöyle yanıtladı: "Bunlar tabii liderler arasındaki latifelerdir. Bu latife nereden sızmış onu da bilmiyorum doğrusu. Sayın Obama Amerika'da şu anda tabii bir yerde kampanyasını adeta başlatmış durumda. Takriben 390 gün gibi bir zamanı var. Bu süreci lehine çevirebilmek için tabii ikinci 4 yılla ilgili bütün deneyimini, tecrübesini burada kullanacaktır. Tabii bir yerde Demokratların adayı konumundadır, ama Cumhuriyetçilerin şu anda adayı kim bu belli değil. Bu belli olmadığı için Amerika'da ne olur, ne olacak o da net değildir. Ama bizim şu geçen yaklaşık 2,5 yılımız ikili ilişkiler noktasında özellikle Türk-Amerikan ilişkilerinde diyebilirim ki verimli ve iyi niyetli bir süreç olmuştur. Zaman zaman belki bazı farklı düşünceler ortaya çıkmıştır, ama bunlar süratle telafi edilmiştir ve giderilmiştir. Şu anda işleyen süreç de iyi bir süreçtir.''

Erdoğan Suriye konusunda da "Deniz, hava, kara olsun buralardan geçebilecek silahlar noktasında bunlar konusundaki kararımız kesindir. Burada durdururuz, indiririz ve bunlara el koyarız, bu artık belli olmuştur" diye belirtti.