Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile beraberindeki heyeti kabul etti. Başkanlık sistemine ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, Kırşehir'deki konuşmasına yönelik tepkilere de yanıt verdi: "O kadar gittim, konuşmayacak mıydım?"

"MİLLİ ŞEF ÖZENTİLERİ ÇIKMASIN DİYE BAŞKANLIK SİSTEMİ DİYORUZ"

Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yaptığı konuşmada başkanlık sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Muhalefetin tepkisini eleştiren Erdoğan, "Neymiş, bu ülkeden Duce, Führer, Çar çıkmazmış. Biz bu ülkede bir daha Milli Şef özentileri çıkmasın diye başkanlık sistemi diyoruz," diye konuştu.

KİM-JONG BENZETMELERİNE TEPKİ

Başkanlık sistemini getirmek istemelerindeki amacın "milletin iradesinin hiçe sayılmaması" olduğunu savunan Erdoğan, "Bu ülkede hiç kimse millete efendilik taslamayı, milleti terbiye etmeyi aklından geçiremesin diye başkanlık sistemin istiyoruz," dedi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile kıyaslanmasına da tepki gösteren Erdoğan, yine "millet iradesi"ni öne sürerek, “Biri çıkıyor Kuzey Kore’yi örnek veriyor, biri Kurtuluş Savaşı vereceğiz diyor. Kuzey Kore örneği vermek her şeyden önce millet iradesine saygısızlık demektir," diye konuştu.

ERDOĞAN İÇİN 7 HAZİRAN'IN EŞİTTİRİ DE 'BAŞKANLIK SİSTEMİ'

7 Haziran'da yapılacak genel seçimlere ilişkin de konuşan Erdoğan, bu seçimlerin önemini de başkanlık sisteminin önünü açma imkanı yaratması itibariyle önemli bulduğunu ifade ederek, "7 Haziran bu ülkede milletimizin yeni Türkiye için bir irade ortaya koyma günüdür diyorum. 7 Haziran bu ülkede maalesef başaramadığımız yeni anayasa olayını başarabilmek için iradesini ortaya koyma günüdür diyorum. Bundan niye rahatsız oluyorsunuz? Milletimiz bu yetkiyi kime verecek olursa, bu yetkiyi alan yeni anayasayı yapacak güçle alsın ki hem yeni Türkiye’nin temelini atsın. İsterse başkanlık sistemini getirir, isterse getirir. Karar  benimdir, milletimdir. Bir tane oy hakkım var, ben gidip bir tane oy hakkımı kullanacağım. Ailemin de oy hakkına karışamam. Kulübenin içerisine girdiğine kime oy verdiğini bilebilir miyim?" dedi.

"ABD DE BAŞKANLIK SİSTEMİYLE İDARE EDİLİYOR"

Konuşmasında başkanlık sistemi vurgusunu yineleyen Erdoğan, ABD'yi örnek vererek, "ABD en ileri demokrasi deniyor değil mi, en ileri ekonomi deniliyor, peki Amerika neyle idare ediliyor. Başkanlık sistemiyle. Bunun şahsım olması önemli değil. Millet kimi bu noktada, bir defa önce sistem sonra kimi buna layık görüyorsa onu getirecektir," diye konuştu.

KIRŞEHİR YANITI: O KADAR GİTTİM, KONUŞMAYACAK MIYIM?

Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Kırşehir’de katıldığı toplu açılış töreninde, yurttaşlardan 7 Haziran 2015 genel seçimleri için oy istemesine muhalefet partilerinin tepki göstermesine de, “Davet edildim gittim. O kadar gitmişim konuşmayacak mıyım?” karşılığını verdi.