Başbakan Erdoğan, Türkiye için 'Bölgede düşman devlet haline geliyor' diyen Irak Başbakanı Maliki'ye Katar dönüşü düzenlediği basın toplantısında yanıt verdi.

 

İstanbul Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde bir basın toplantısı yapan Erdoğan'ın hedefinde Türkiye ile ilgili sert bir çıkış yapan Irak Başbakanı Maliki vardı.

 

Şii Başbakan Maliki, hakkında tutuklama kararı bulunan Irak'ın sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi'nin Türkiye'de bulunmasını eleştirmiş ve Türkiye'yi mezhepsel ayrımcılık yapmakla suçlayarak, "Türkiye bölgede düşman devlet haline geliyor" demişti.

 

Dışişleri Bakanlığı, Maliki'yi "Krizin müsebbibi" olarak tanımladı. "Türkiye'yi itham etmeye yönelik algı bozukluğunun arkasında, dışlayıcı siyaset anlayışı var" dedi.

 

Dışişleri Bakanlığı'nın ardından Erdoğan'dan da bir yanıt geldi.

 

Maliki'ye Dışişleri Bakanlığı nezdinde cevap verildiğini hatırlatan Erdoğan şunları söyledi:

 

"Sayın Maliki'ye fazla söz verirsek bu onun orada şov yapmasına fırsat verir, onun prestij sağlamasına fırsat vermemize gerek yok. Kem söz sahibine aittir diyorum. Yazılı açıklamamızda da ifade ettiğimiz gibi, Türkiye Irak halkını her zaman bağrına basmış, en kötü anlarında yanında olmuş bir ülkedir. O en kötü anında 48 anlaşma yapmak suretiyle Irak'a verdiğimiz değer çok açık net ortadadır.

 

Bir diğer nokta da tabii, 10 yıl önce Irak'a girenler, daha yeni yeni oradan çıkıyorlar. Onlar mı içişlerine karışanlar, yoksa Irak'ın içerisindeki her kesimle... Biz her inanç grubuyla, her siyasi partiyle bugüne kadar irtibat halinde olduk, yarın da oluruz ve olmaya devam ederiz. Çünkü bu bizim zaten kardeşlik ilişkilerimizin bağıdır. Ve burada da ne Sünni ayırımı yaparız ne Şia ayırımı yaparız. Hepsiyle görüşürüz. Arabı, Kürdü, Türkmeni hepsi bizim orada kardeşimizdir''