Latin Amerika Müslüman Dini Liderler Zirvesi'nde konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Küba'nın tepesine cami yakışır" dedi.

Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi kapanış toplantısında konuşan Erdoğan, şunları söyledi:

"Latin Amerika ülkelerine 2015'de daha fazla ağırlık vereceğiz. Bu hafta Ekvator'a gidiyoruz, oraları dolaşacağız. Büyük sorumluluk içerisindeyiz ve farkındayız ama farkında olmak yetmiyor icraat gerekiyor. İslam ülkelerinde bu zor oluyor. Konuyla ilgili olarak gönül diliyle konuşmak gerçekten çok iyi oluyor. Biz artık mecburen bu şekilde anlatmaya gayret edeceğiz.

Kardeşlerim İslam insanın kendi tercihiyle Allah'ın kişiye bahşettiği en büyük hediyedir. Osmanlı Devleti Latin Amerika ülkelerine de ulaşmıştır. Az önce Diyanet İşleri Başkanımız ifade etti, ben de konuşma metnimi hazırlarken Abdurrahman Efendi’yi de ekledim. Onu hayırla yad etmek bizim için de bir görev.

1866’da iki Osmanlı gemisi Basra’ya ulaşmak üzere İstanbul’dan ayrılmış ama yollarını kaybederek Brezilya sahiline varmışlardı. Gemide bulunan Abdurrahman Efendi yıllarca Brezilya’da kaldı ve yıllarca dolaşarak İslam’ı anlattı. Göçmenler Osmanlı pasaportu oldukları için El Turco olarak tanındılar ve hala öyle tanınıyorlar.

Latin Amerika’nın İslam’la tanışması 12. yüzyıla kadar dayanır. Ben şimdi Kübalı kardeşimle konuşurum. O dağın tepesine bir cami yakışır. Yeter ki izin versinler, olur desinler."