Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda bir konuşma yaptı.

Konuşmasına Cilvegözü Sınır Kapısı’nda meydana gelen patlamayı değerlendirerek başlayan Başbakan Erdoğan, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da “geçmiş olsun” diledi.

“Her açıdan hassas bir olayla karşı karşıyayız” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Suriye tarafında denetim yapılmadığı için bombalı araç, sınır kapımıza kadar ulaşabildi ve orada infilak ettirildi. Olayın meydana geldiği andan itibaren yapılan tüm spekülasyonların yanlış ve art niyetli olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Olayın ardından üç bakan arkadaşımızı Hatay’a gönderdik. İlgili birimlerimiz detaylı incelemelerini sürdürüyorlar."

YİNE AVRUPA'YI SUÇLADI

"Büyükelçiliği’ne yönelik düzenlenen saldırıyla ilgili Avrupa’ya eleştirilerde bulunan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Saldırıda hayatını kaybeden şehit Mustafa Akarsu kardeşimize Allah’tan rahmet diliyorum. Gazeteci Didem kardeşimize de tekrar geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Saldırıyı yapan kişi ve arkasındaki örgüt çok kısa sürede ortaya çıkartıldı. Saldırganın, 2001 yılında hastalığı nedeniyle tahliye edildiği ve Avrupa Birliği ülkelerine geçtiği, Türkiye’nin talebine rağmen iade edilmediği, elini kolunu sallayarak dolaştığı ortaya çıkartıldı.

Avrupa ülkeleri ile teröristler arasındaki bu muhabbet nedir? Daha ne kadar devam edecek? Bu örgütü, ‘terör örgütü’ olarak ilan edeceksin ama bu örgüte karşı yaptırım uygulamayacaksın. Bu kalleşçe saldırılara daha ne kadar göz yumacaksınız? Bu nasıl bir özgürlük anlayışıdır ki, insanları kalleşçe katletmeyi maruz görüyor.

Avrupa Birliği ülkeleri, terörle münasebetini masaya yatırmak, bunu sorgulamak zorundadır. Bugün bize, yarın bumerang gibi onlara dönecektir. Ne 54 yıldır AB kapısında bekletilmeye, teröre gösterilen müsamahaya tahammülümüz kalmamıştır."

'DHKP-C'YE ÜYE OLURSA ŞAŞIRMAYIN'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun avukatlara yönelik düzenlenen operasyonla ilgili eleştirilerine de tepki gösteren Erdoğan, "CHP Genel Başkanı, DHKP-C’ye üye olursa şaşırmayın, bunu da yapar. Adı avukat diye bunlara söz söylenmeyecek mi, cezai müeyyideye tabi olmayacak mı? CHP Genel Başkanı’nın sempatisini merak ediyoruz. Neden terör örgütlerine avukatlık yapıyor, sözcülük yapıyor merak ediyoruz. CHP Genel Başkanı kavramlar konusunda ciddi bir zihin karmaşası yaşıyor. Üyesi olduğunuz bir örgütün (Sosyalist Enternasyonal) üye listesine hiç bakmadınız mı? Çin Komünist Partisi, Sosyalist Enternasyonal’e üye mi? Hiçbir ülke temsilcisi uluslararası arenada kendi ülkesini bu kadara karalamaz. Biz CHP Genel Başkanı’nın kendi ülkesini kötülemesine alıştık. Ama ana muhalefet partisi genel başkanın alay konusu olmasını içimize sindiremiyoruz" diye konuştu.

ÜCRETSİZ ULAŞIM MÜJDESİ

Başbakan Erdoğan, konuşmasında şehit ve gazi, yaşlı ve engelli vatandaşlara yönelik müjde de verdi.

Bugüne kadar toplu taşıma araçlarında belli kesimlere belli avantajlar sağlandığını dile getiren Erdoğan, şehit ve gazilerin ailelerine de ücretsiz ulaşım hakkı verileceğini açıkladı.

Erdoğan, "Vazife malullüğü kapsamında şehit olanların çocukları ile anne-babaları, asayiş ve güvenlik hizmetlerinin yerine getirilmesi sırasında gazi olanların, harp malullerinin, vazife malullerin, muharip gazilerin çocukları ve anne babaları da toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanacaklardır. Devlet demiryolları ve deniz yollarının şehir içi ve şehirler arası hatları ile belediyelerin şehir içi toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanacak" diye konuştu.

Engelli vatandaşların da söz konusu hizmetten faydalanacağını belirten Başbakan Erdoğan, "Buraya bir farklılık daha getiriyoruz, ağır engelli kardeşlerimizin yanında bir de refakatçi bu hizmetlerden istifade edecek" dedi.

Yaşlıların saat kısıtlaması olmadan toplu taşıma araçlarını artık kullabileceğini dile getiren Erdoğan, "Tüm Türkiye'de 65 üstü yaşlılarımız da saat uygulaması olmadan ücretsiz yararlanacak" dedi.

ENGELLİ ÖĞRETMEN

Erdoğan, engelli istihdamını 5 kat artırarak toplam 27 bin 224'e çıkardıklarını vurgulayarak ''2013 yılında 8 bin 115 engelli kardeşimizi kamuda istihdam edeceğiz'' dedi.

Engelli öğretmen ataması gerçekleştirileceğini belirten Erdoğan, “Öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarından mezun olan ve 2012'deki engelli sınavına giren adaylar arasından engel durumları ve alanları uygun olanların öğretmen olarak atamalarını gerçekleştireceğiz. Biz ‘Engelli öğretmen olamaz’ sözünü tanımıyoruz. Engelli de öğretmen olur, hem de çok iyi olur” ifadelerini kullandı.

ÖĞRETMENLERE MAZERET ATAMASI

Erdoğan, “7 bin civarında öğretmenimizin mazeret ataması yapıldı. İl içi atamalar da dün itibarıyla başladı” dedi.

60 BİN TON SÜT

Okul Sütü projesi hakkında da bilgiler veren Erdoğan, “14 Haziran’a kadar 60 bin ton süt öğrencilere ulaşacak” diye konuştu.