Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Budapeşte ELTE Üniversitesi'nde bir konuşma yaptı.

"GÜNEY KIBRIS DEVLET DEĞİLDİR"

Başbakan Erdoğan, Macaristan'ın, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB)'ye üyelik sürecinde verdiği desteğin çok önemli olduğunu söylediği konuşmasında Güney Kıbrıs Rum kesimin AB'ye üyelik sürecinden de bahsetti.

Başbakan Erdoğan, "Bir defa Güney Kıbrıs devlet değildir, bir yönetimdir" savunusunda bulundu.

"KIBRIS DİYE BİR ÜLKE YOK"

"Birleşmiş Milletler'in güvenlik güçlerinin olduğu bir adada nasıl oluyor da Kıbrıs diye tanıtıyorsunuz" diyen Başbakan Erdoğan şunları kaydetti:

"Kıbrıs diye bir ülke yok. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi var. Çünkü bir yeşil hat var, kuzeyinde de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti var. İslam İşbirliği Teşkilatı'nda da bunun yeni adı Kıbrıs Türk Devleti'dir. Kofi Annan planındaki isimdir bu. Plan önümüze geldiğinde benim Annan'a söylediğim, 'Biz her zaman önde olcağız. Ama Rumlar geride kalacak.' Çalışmayı bitirdik, imza safhasına geldik Karamanlis erteleyelim dedi. Annan bana döndü, 'Ne diyorsun Sayın Başbakan' dedi, 'Ben sana Davos'da bir söz verdim. Her zaman Rumların bir adım önünde olacağız. Ben bu sözümden geri adım atmam' dedim. Böyle diyince Sayın Annan, 'Başbakan'ın bu sözü geçerlidir, imzaları atalım' dedi. İmzaları attık. Ardından referandum. Referandumla ilgili olarak bizim hem Sayın Annan'a hem de AB'ye bir lafımız vardı. 'Biz sözümüzde dururuz. Ama Güney Kıbrıs sözünde durmazsa referandumda, onlara yaptırımınız ne olacak?' Bize, 'hiç endişelenmeyin' dediler. O zaman Ferhogen sorumluydu. Referanduma gidildi. Yüzde 65 Kuzey Kıbrıs evet dedi, yüzde 75 Güney Kıbrıs hayır dedi."