DİYARBAKIR - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kürdistan Federe Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'yle birlikte toplu tesis törenine katıldı.

37 yıl sonra Türkiye'ye gelen dünyaca ünlü şarkıcı Şivan Perwer de törende hazır bulundu.

Törende kürsüye gelen Başbakan Erdoğan, şu sırada bir konuşma yapıyor.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle

“Ey Diyarbakır, Kardeşlik şehri Diyarbakır. Sizi yürekten selamlıyorum. Sizleri hasretle selamlıyorum. 81 vilayetimizin tamamını selamlıyorum. Diyarbakır’ın kardeşi Erbil’i buradan selamlıyorum.

Molla Mustafa Barzani’nin oğlu dostum Mesud Barzani’yi bugün Diyarbakır’da ağırlıyoruz. Barzani’yi bugün bir kez de Diyarbakır’da ağırlıyoruz. Sizin şahsında Kuzey Irak Kürdistan bölgesindeki kardeşlerimizi selamlıyoruz.

Biz Erbil’de kendimizi kendi şehrimizde hissettik. Siz de Diyarbakır’da kendinizi şehrinizde hissedin. Bugün büyük bir kavuşma ve kucaklaşmaya şahit oluyoruz.

Tam 37 yıl süren bu anlamsız, kederli ve acı özleme bugün son veriyoruz. Evine, yuvana, vatanına nihayet hoş geldin Şivan Perwer diyorum.

Ah keşke o da aramızda olsaydı. ‘Ben yandım siz yanmayın Allah aşkına’ diyordu. Vatana, kardeşe ve hasret şekilde 13 yıl önce gurbette hayata veda etti. Ahmet Kaya’yı vefatının 13. yılı nedeniyle rahmetle anıyorum. Ah o da burada olsaydı.

Diyarbakır, kardeşlik şehri Diyarbakır! Biz kardeşiz, ezelden kardeşiz, ebede kadar kardeşiz. Biz sadece yol arkadaşı değiliz, kader arkadaşıyız. Biz pazara kadar değil mezara kadar, mahşere kadar biriz beraberiz.

Şam’ın ağıdı bizim ağıdımızdır. Suriye’de zalim Esad’ın akıttığı kan kardeşimizin kanıdır. Zalimler sofrasına oturanlardan olmayacağız.

Rengi ve şekli farklı olabilir ama aynı ötelenmeyi, dışlanmayı bu topraklarda birlikte yaşadık.

Biz bu işi çözeceğiz dedik, kardeşliğimizi perçinleyeceğiz dedik. Baldıran zehri içmek gerekiyorsa içeriz dedik. Yaradılanı yaradandan ötürü seveceğiz dedik.

İnkar, ret ve asimilasyon politikalarına biz son verdik. Yeni bir Türkiye inşa ediyoruz. (NTV)