Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e, ‘darbeci askerlerin iltica taleplerinin kabul edilmesinden duyduğu tepkiyi en sert şekilde’ ileterek, “Bunu nasıl yaparsınız?” diye sorduğunu söyledi. 

Erdoğan, 100 günü aşkın süredir hapiste bulunan Die Welt gazetesinin Alman vatandaşı muhabiri Deniz Yücel’in de görüşmede gündeme geldiğini, “Deniz’e kafayı takmışlar. Ben de ‘Sizde çok Deniz var’ dedim” diye anlattı.

Erdoğan  NATO zirvesi için gittiği Brüksel’de dün Merkel’le de bir araya gelmişti.

Cumhurbaşkanı dönüş yolunda gazetecilere görüşmeyle ilgili bilgi verdi. Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila’ya aktardığına göre Erdoğan şunları söyledi:

“Almanya’da PKK’lıların anlayışla karşılanmasından, FETÖ elemanlarının güvence altına alınmasından duyduğumuz rahatsızlığı dile getirdik. Ve, darbeci askerlerin iltica taleplerinin kabul edilmesine tepkimizi en sert şekilde gündeme getirdik ve ‘Bunu nasıl yaparsınız?’ diye sorduk.

Maalesef bu hususların kendilerinin elinde olmadığını, Almanya’da hukukun ve anlayışın iltica taleplerine karşı biraz farklı olduğu tarzında şeyler söyledi.  Oysa bu büyük oranda içişleri, adalet bakanlıklarının, bilemedin hükümetin elinde olan bir iştir, süreçtir.”

“KAFAYI DENİZ YÜCEL'E TAKMIŞLAR”

“Onlar kafayı Deniz’e (Yücel) takmış durumdalar. Ben de kendilerine ‘Sizde çok Deniz var, ben size bunların dosyalarını da verdim’ diye hatırlattım.”

Alman vatandaşı gazeteci, ‘örgüt propagandası yapmak’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlamalarıyla 27 Şubat’ta tutuklanmıştı.

Erdoğan, Yücel için ‘terörist’, ‘Alman ajanı’ ve ‘ajan terörist’ ifadelerini kullanmış, Almanya’ya iadesi için, “Hiçbir surette olmayacak, ben bu makamda olduğum sürece asla” demişti.

İNCİRLİK KRİZİ 

Parlamenter heyetin İncirlik’i ziyaret talepleri oldu. Biz dedik ki, bundan öncekinde isimleri gönderdiniz. Bunda da kimler ziyaret edecekse, listeyi dışişleri bakanınız gönderir, uygunsa tabii olabilir… Zira Alman milletvekillerinin arasında bazen teröristlere açıkça destek verenler de olabiliyor.

Merkel, İncirlik’teki askerleri için milletvekillerine ziyaret izni verilmemesi durumunda üsten ayrılmak zorunda kalacaklarını söylemişti. Erdoğan ise, “Güle güle deriz” diye konuşmuştu.