7 Haziran'dan önce 'HDP barajı geçerse çözüm süreci kalmaz' diyen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, 7 Haziran'dan sonra da "çözüm sürecinin buzdolabında bekletildiğini" söylemişti. 7 Hazıran sonrasında, Temmuz ayında , "Çözüm sürecini devam ettirmek mümkün değil," diye konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, "İşler yolunda giderse çözüm süreci yeniden gündeme gelir," açıklamasında bulundu.

t24'teki habere göre; Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, Japonya yolunda uçaktaki gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çözüm sürecinin geleceği ile ilgili olarak isim vermeden sürecin geldiği noktadan HDP'yi sorumlu tuttuğunu aktardı. Erdoğan, "Terör örgütünü arkasına alan siyasi parti çözüm sürecine uymadı. Meydanlarda sokağa dökülün çağrısı yaptı" diye konuştu. Çözüm sürecinin işler yoluna girmesi durumunda yeniden gündeme gelebileceğini de kaydeden Erdoğan, "Ben çözüm süreci kaldırılmıştır demedim, şu aşamada buzdolabına konulmuştur dedim" ifadesini kullandı.

ERDOĞAN'IN TEMMUZ'DAKİ KONUŞMASI: 'SÜRECİ DEVAM ETTİRMEK MÜMKÜN DEĞİL'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP'nin tek başına iktidar olamadığı 7 Haziran seçimleri sonrasında, çözüm süreci ile ilgili olarak Temmuz ayının sonlarında, "Çözüm sürecinin başlangıcına bakalım, buraya geldiğimiz ana bakalım. Demokratik açılım olarak başlattık. Hükümetimizin samimiyetiydi. 30 Mart seçimlerine, giderken bir şeyi gördük. çözüm sürecinin istismarını gördük. Martta başbakan olarak partimin başındaydım, maalesef karşılığını bulmadı. Genel seçimlere geldiğimizde bu işin ciddi manada hasar gördüğünü gördük. Bu hasarla birlikte artık ortada bir gerçek var. Bu ülkede milli birliğimize, kardeşliğimize kastedenlerle bir çözüm sürecini devam ettirmek mümkün değil." demişti.