Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'e karşı kurulan koalisyon kapsamında ilk kez Türkiye’nin de rol alacağı bir kara harekâtının sinyalini net olarak verdi.

Erdoğan, "NATO ülkesi olarak NATO’daki ortaklarımızla her türlü adımın düşünülebileceği gibi, bunun hava boyutunu kim yürütür, kimlerle beraber yürütür; kara harekâtını kim yürütür, kimlerle beraber yürütür; bunların planlamasını şu anda ilgili ülkeler bir araya gelerek zaten yapıyorlar" diye konuştu. 'Türkiye koalisyonda üzerine düşen görevi yerine getirecektir' diyen Erdoğan, "Türkiye burada askeri olarak herhangi bir pozisyon almaz mantığı peşinen yanlıştır. Hiç kimse kalkıp senin hudutlarını korumakla mükellef değil. Gelip başkaları mı koruyacak? Bizim hudutlarımızı biz koruyacağız," dedi.

Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısı için New York yolculuğunda kendisine eşlik eden gazeteciler arasında bulunan Hürriyet Gazetesi yazarı Akif Beki'nin "Karadan harekât sinyali" başlığıyla yayımlanan (27 Eylül 2014) yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

‘SINIRLARINIZI BAŞKASI KORUMAZ’

-Şu anki duruma göre sanki Türkiye aktif olarak operasyonun içinde yer alacak...

Yapılan görüşme, ilgili ülkeler ve Türkiye arasında, görev dağılımında her ülkeye bir görev düşecektir. Türkiye’ye düşen görev neyse, Türkiye de bu görevini yerine getirecektir. Yani, Türkiye burada askeri olarak herhangi bir pozisyon almaz mantığı peşinen yanlıştır. Hiç kimse kalkıp senin hudutlarını korumakla mükellef değil. Gelip başkaları mı koruyacak? Bizim hudutlarımızı biz koruyacağız.

-İsrail’in adı hiç geçmedi, onun da Suriye’yle sınırı var. Konumu ne olacak?

İsrail’in adı hiç geçmedi. Bizim görüşmelerimizde adı geçen ülkeler ağırlıklı NATO ülkeleridir. Arap ülkeleridir. Fakat birinci derecede Türkiye’yi ilgilendiren bir konudur. Çünkü 1250 km sınırı olan biziz. Dolayısıyla, sorumluluğumuzu bilmemiz lazım. Bu sorumluluktan da kaçamayız. NATO ülkesisin, kalkmışsın Amerika’dan, Almanya’dan, Hollanda’dan Patriot’ları almışsın, oralarda radar üslerini kurmuşsun... Neden kurduk biz bu radar üslerini? Kılıçdaroğlu’nun ifade ettiği şekilde kurmadık. Sadece gelebilecek bazı saldırılara karşı savunma sistemleri olarak... Ve bu savunma sistemlerine yönelik bu adımlar, aylar öncesinden kendini gösteriyordu, bu iş bir yere doğru gidiyor diye...