Cumhurbaşkanı Erdoğan, düşürülen Rus uçağıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu, Türkiye’nin hava sahasını savunmaya hakkı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resepsiyon verdi. Burada bir konuşma yapan Erdoğan, bu sabah Suriye sınırında düşürülen uçakla ilgili "Bugün sabah saatlerinde tüm uyarılara rağmen aidiyeti belli olmayan bir savaş uçağına angajman kuralları gereği müdahale edilmiştir." dedi.

Erdoğan, "Bayırbucak Türkmenlerinin olduğu bölge DAİŞ’in bulunduğu bir bölge kesinlikle değildir. Kimse kimseyi kandırmasın. DAİŞ’i vuruyoruz diyerek Bayırbucak Türkmenleri vurulmaktadır." diye konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasının bazı satırbaşları şöyle:

"G20’de terörizmle mücadele konusunda kararlı bir tutum ortaya koyduk. Bu konuda tüm dünyaya güçlü bir mesaj verdiğimize inanıyorum.

Suriye meselesine adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmadan ne mülteci ne de terör sorunun önüne geçilemeyeceğini herkesin görmesi gerekiyor.

Esed rejimi ve onu destekleyen ülkeler viyana ruhuyla uyuşmayan yeni saldırılara giriştiler.

Bayırbucak Türkmenlerinin yaşadığı bölgeye yoğunlaşan saldırıları şiddetle kınıyoruz. Orada bizim akrabalarımız soydaşlarımız var.

Bu soydaşlarımız şu anda sınıra doğru gelmeye başladı. Peki bunlara destek nereden Türkiye’den.

"IŞİD'İ VURUYORUZ DİYE TÜRKMENLERİ VURUYORLAR"

Bugün sabah saatlerinde tüm uyarılara rağmen aidiyeti belli olmayan bir savaş uçağına angajman kuralları gereği müdahale edilmiştir. On defa uyarılmasına rağmen maalesef ihlalini devam ettirmekte ısrarını sürdürmüştür. Bunun üzerine F16’larımız tarafından yapılan müdahale sonucu 2 uçaktan birisi düşürülmüştür.

‘SINIRLARIMIZI KORUMA HAKKIMIZ VAR’

Mesele aslında bir alkış meselesi değil biz buna şahit olmak istemeyiz ama böyle bir durumla karşı karşıya bırakılmanın ıstırabını yaşıyoruz. Bu hadise angajman kuralları çerçevesinde gerçekleşmiştir.

Türkiye’nin komşularıyla başka bir ülkeye karşı düşmanlığı söz konusu değildir. Bu son hadisenin önüne geçmek için de elimizden gayreti gösterdiğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye’nin kendi sınırlarını koruma hakkında herkes saygı göstermelidir. Türkiye Suriye’de muhalif grupları samimiyetle destekliyor.

‘KİMSE KİMSEYİ KANDIRMASIN’

Bayırbucak Türkmenlerinin olduğu bölge DAİŞ’in bulunduğu bir bölge kesinlikle değildir. Kimse kimseyi kandırmasın. DAİŞ’i vuruyoruz diyerek Bayırbucak Türkmenleri vurulmaktadır.

17-25 Aralık darbe girişiminden sonra şu meşhur MİT TIR’ları hadisesini hatırlıyorsunuz değil mi. İşte o TIR’lar Bayırbucak Türkmenlerine yardım götürüyordu. Şimdi diyecekler ki “Başbakan TIR’ların içinde silah yoktu diyordu…’ Varsa ne olacak yoksa ne olacak? Oraya insani yardım götürüyoruz. Kim onlar mağdur mazlum, bizim Bayırbucak Türkmen kardeşlerimiz."