Suriyeli mültecilere yardım için Türkiye’nin yaptığı harcamanın 30 milyar dolara ulaştığını söyleyen Erdoğan, “Buna karşılık Avrupa Birliği, 3+3 milyar euronun 800 milyonu gönderdi” dedi. 3 milyon Suriyeli ve 200 bin Iraklı mültecinin Türkiye’de yaşadığını dile getiren Erdoğan, TİKA aracılığıyla birçok ülkeye insani yardım yaptıklarını belirtti.

IŞİD’den alınan bölgelere 100 bin mültecinin döndüğünü kaydeden Erdoğan, “Fırat Kalkanı Harekatı, DEAŞ’a karşı başlatılan en mücadele arasında en güçlü olanıdır” diye konuştu.

YPG’nin kontrol altına aldığı bölgelerdeki nüfus yapısını değiştirmeye çalıştığını savunan Erdoğan, “Bölgedeki güçler DAEŞ’i kendi gündemlerini hayata geçirmek için bir araç olarak kullanıyor” ifadelerini kullandı.

‘BAĞIMSIZLIK TALEBİ YENİ KRİZLER ÇIKARACAK’

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağımsızlık referandumundan vazgeçme çağrısı yapan Erdoğan, “Irak’ta bağımsızlık talepleri gibi bölgede yeni krizler çıkaracak adımlardan uzak durulması gerekiyor. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ni bu karardan vazgeçmeye çağırıyorum” dedi.

Katar krizine de değinen Erdoğan, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah’ın arabuluculuk çalışmalarını desteklediklerini ve Suudi Arabistan’ın da çözüm için çaba göstermesini istediklerini belirtti. Erdoğan, Katar’a yönelik ambargonun kaldırılması için de Körfez ülkelerine çağrıda bulundu.

‘MÜSLÜMANLARA ETNİK TEMİZLİK YAPILIYOR’

Nükleer silahlara karşı olduğu söyleyen Erdoğan, “Dünyayı nükleer silah belasından tümüyle temizlemeden bu tür sorunların üstesinden gelemeyeceğimiz açıktır” dedi.

Myanmar’da yaşananlara değinen Erdoğan, ” Myanmar’da provakatif terör olayları bahane edilerek Arakan bölgesindeki Müslüman topluma adeta bir etnik temizlik yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

‘GÜVENLİK KONSEYİ 20 ÜLKEDEN OLUŞMALI’

BM Güvenlik Konseyi’nin yapısını eleştiren Erdoğan, şunları söyledi:

“Biz Güvenlik Konseyi’nin tamamı aynı hak ve yetkilere sahip 20 ülkeden oluşan bir yapıya sahip olmasını öneriyoruz. İkinci Dünya Savaşı sonrası bir dünya yok. Tüm dünya ülkelerinin görev aldığı bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin insanlığın vicdanı olacağını umuyoruz.”