Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde geniş çaplı yeni bir operasyon düzenleyebileceğini ve Rakka ile Menbic’de kontrolü alabileceğini” açıklaması yalanlandı.

Artı Gerçek’te yer alan habere göre, Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, İzvestiya gazetesinin haberi yalanlandı.

Ayrıca Erdoğan’ın İzvestiya herhangi bir açıklama yapmadığı aktarıldı.

İZVETSİYA NE DEMİŞTİ?

Rus sitesi Sputnik’in aktardığına göre, Erdoğan Harran’da Suriyeli sığınmacıların kaldığı kampa düzenlediği ziyaretin ardından Rus İzvestiya’ta konuşmuştu.

Haberde Erdoğan’ın, “Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt devleti kurulmasına izin vermeyeceklerini” söyleyerek “en ufak bir tehdit karşısında bile” burada yeni bir askeri operasyon düzenlemeye hazır olduklarını ifade ettiği savunuluyordu.

İddiaya göre Erdoğan, “Suriye’de şu anda olumsuz süreçler görülüyor. Eğer bu durum sınırlarımız için bir tehdit oluşturursa Fırat Kalkanı operasyonunda olduğu gibi tepki vereceğiz” ifadelerini kullanmış, Menbiç ve Rakka’yı “terörist gruplardan kurtarmaya hazır olduklarını” ifade ettiklerini fakat ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin ‘bahislerini Kürt gruplardan yana oynadığını’ söylemişti.

İzvestiya’nın haberinde, Erdoğan’ın bu açıklamalarının Washington ve Moskova’da endişe yarattığı da belirtiliyordu.

 Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’dan bir kaynak İzvestiya’ya yaptığı açıklamada, Suriye’de yeni bir çatışmanın ne Rusya’nın ne de IŞİD’le mücadelenin yararına olacağını belirtip, bu nedenle Moskova’nın Türkiye ile Kürt gruplar arasından büyük bir savaş yaşanmasına izin vermemeye çalıştığını söylüyordu.

Kaynak, “Çeşitli düzeylerde yaptığımız görüşmelerde Ankara’yı üzerinde iyice düşünülmemiş eylemlerden alıkoyabileceğimize inanıyorum” diyordu.