Seçim sonuçlarına yönelik analizler, HDP’ye giden oyların yüzde 14’ünün başkanlık sistemini engellemek için verildiğini gösterirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 1 Mayıs’tan sonra “toplu açılış” için gittiği 37 şehrin 15’inde CHP ve HDP birinci parti çıktı.

Erdoğan’ın 1 Mayıs’tan sonra ilk gittiği Batman ile son gittiği Ağrı’da HDP birinci parti çıktı. Erdoğan’ın Doğu ve Güneydoğu’da gittiği illerin çoğunda da yine HDP, Ak Parti’ye büyük fark attı.

AĞIRLIK, DOĞU VE GÜNEYDOĞU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partilerin seçim çalışmalarına hız verdiği mayıs ayından 6 Haziran’a kadar geçen 37 günde “toplu açılış” ve “buluşma” adı altında toplam 37 şehire gitti. Erdoğan, ağırlıklı olarak HDP’nin önde olduğu Doğu ve Güneydoğu’daki şehirlerde programlara katıldı. Bu illerin tamamında HDP’ye sert sözlerle yüklendi. Ancak buna rağmen söz konusu illerde 7 Haziran’da HDP büyük farkla birinci parti çıktı.

1 Mayıs’ın ardından ilk olarak Batman’da toplu açılış törenine katılan Erdoğan, burada isim vermeden HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a yüklenerek, “Hale bak, Diyanet’i kaldıracak. Bunların zerre kadar İslam’la alakası olsa bu ifadeyi kullanamaz” açıklamasını yapmıştı. HDP’nin yüzde 73 oy aldığı Batman’da AK Parti’nin oyu yüzde 18’de kaldı.

‘BU OYUNU BOZUN’ DEMİŞTİ

Hürriyet gazetesinden Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, Erdoğan’ın açılış törenleri kapsamında gittiği ikinci şehir olan Diyarbakır’da ise HDP 10 vekil çıkarırken, AK Parti sadece 1 milletvekili kazanabildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan’ın memleketi olan Siirt’te de HDP’ye, “Bunlar cami duvarını pisletmeye başladı. Terörün destekçisi parti Diyanet’i kapatacağım diyor. Ben Kürt kardeşlerime sesleniyorum. 7 Haziran’da bu oyunu bozun” diye seslenmişti. Ancak Erdoğan’ın, “7 Haziran’da bu oyunu bozun” dediği Siirt’te de HDP yüzde 66, AK Parti ise yüzde 28 oy aldı.

Erdoğan’ın gittiği Tekirdağ, İzmir, Aydın, Mersin ve Eskişehir’de CHP; Batman, Diyarbakır, Siirt, Mardin, Van, Hakkâri, Iğdır, Kars, Ağrı ve Ardahan’da HDP ipi göğüsledi.