Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, “Benim muhtarım hangi evde kim var? Gelecek gayet uygun ve sakin bir şekilde kaymakamına, emniyet müdürüne bildirecek” sözleri tartışmaya yol açarken; İçişleri Bakanlığı'nın 6 ay önce muhtarlara ihbar hattı kurduğu öne sürüldü. İddiaya göre, Muhtar Bilgi Sistemi'ne kendi TC kimlik numarasıyla giren muhtarlar, “ihbar, şikayet, istek, görüş ve öneri” butonlarından birine basarak elde ettiği bilgiyi yetkili devlet kurumuna aktarıyor.

‘VALİLİKLER KOORDİNE EDİYOR’

İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından hazırlandığı öne sürülen bilgi sistemi, “muhtarların taleplerini etkin şekilde takip etmek” gerekçesiyle 6 ay önce devreye girdi. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen sistem ile; muhtarların her türlü talep, öneri ve şikayetleri elektronik ortamda valilik ve belediyelere iletildiği iddia edildi.

İddiaya göre, bu talepler gerekirse valilikler tarafından ilgili ilmüdürlüklerine yönlendiriliyor. Muhtarlar sisteme TC kimlik numaraları ve onay kodları ile giriyor. Sonra başvuru türünü seçiyor. Sistemde, bu başvuru türleri; “şikayet”, “istek”, “ihbar”, “görüş” ve “öneri” şeklinde olması dikkat çekiyor.Muhtar başvuru gerekçesi ile birlikte “açıklayıcı bilgileri” de forma işliyor.

‘SARAY’DA TANITIMINI YAPTILAR’

İsminin açıklanmasını istemeyen bir muhtar, sistemle alakalı şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde katıldığımız toplantıda bize bu sistem tanıtıldı. Bu sistemle bir mesajda talep, öneri, şikâyet ve ihbarlarımızın ilgili birime gideceğini ve ivedilikle çözüme kavuşturacaklarını söylediler.

TC kimlik numarası, ad ve soyadımızla giriyoruz. Cep telefonumuza aktivasyon mesajı geliyor onu girdikten sonra sisteme giriş yapabiliyoruz. Şimdiye kadar 6 tane talep yolladım ama hiçbiriyle alakalı bir cevap alamadım. Sistemi dilekçe bile yazamayan yaşlı muhtarların gözünü boyamak için yapmışlar ama maalesef sorunlara çare olmadı.

Ben yine ilgili istek ve talebimi dilekçeyle belediyeye ve ilgili birimlere yapıyorum ve daha hızlı çözüme kavuşturuyorum."