Rus uçağının düşürülmesinin ardından yedi ay sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında ilk resmi temas bugün gerçekleşti.

Rus uçağının 24 Kasım 2015'te düşürülmesinin ardından ilk doğrudan temas olan görüşmede, liderlerin yüz yüze görüşme konusunda anlaştıkları belirtildi.

Erdoğan'ın gönderdiği 'özür mektubu'nun ardından Putin bugün Erdoğan'ı telefonla aradı. Saat 12.00 sularında başlayan görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü.

Görüşmede, Putin Atatürk Havalimanı'ndaki canlı bomba saldırısına ilişkin Türkiye halkına taziyelerini iletti. İki lider ilerleyen günlerde yüz yüze görüşme kararı da aldı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Erdoğan ile Putin ilişkilerin normalleşmesini konuştu, iş birliğinin önemi vurgulandı. İki lider yüz yüze görüşme konusunda da anlaştı" dendi.

Cumhurbaşkanlığı'nın açıklaması şöyle:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, görüşmede, Türkiye-Rusya arasındaki ikili ilişkilerin normalleşmesinin önemi üzerinde durmuşlardır.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin, ikili ilişkileri yeniden canlandırmak için gerekli adımları atmanın yanı sıra, bölgedeki siyasi, ekonomik ve insani krizler karşısında işbirliği içinde olmanın önemine de işaret etmişlerdir.

Sayın Putin, görüşme sırasında, İstanbul'daki menfur terör saldırısını da kınayarak, Cumhurbaşkanımızın şahsında tüm Türk halkına taziyelerini iletmiştir.

İkili ilişkilerin yeniden canlandırılması ve terörle ortak mücadele konularında kararlılıklarını vurgulayan iki lider, irtibat halinde olma ve yüz yüze görüşme konusunda da mutabık kalmışlardır."

PESKOV: TAZMİNAT KONUSUNDA BU GÖRÜŞMENİN SONUÇLARI REFERANS ALINMALI

Diğer taraftan görüşme başlamadan önce açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'a, Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım'ın tazminat ödenip ödenmeyeceği konusundaki çelişkili açıklamaları sorulmuştu.

Peskov, "Bu konuda pek çok açıklama yapıldı. Ama referans alınması gereken, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmeleri ardından çıkacak sonuç olmalı" ifadelerini kullanmıştı.

Bu görüşme, Kasım 2015'te Rus jetinin düşürülmesinden bu yana Putin ve Erdoğan arasındaki ilk doğrudan temas.

Telefon görüşmesi, Erdoğan'ın Putin'e Rus jetinin düşürülmesi nedeniyle üzüntülerini dile getirdiği ve içinde 'özür dilerim' ifadesinin yer aldığı bir mektup göndermesi ardından geldi. Daha önce telefon görüşmesinin Kremlin'in inisiyatifiyle gerçekleştirileceği belirtilmişti.

KREMLİN: RUS TURİSTLERE TÜRKİYE KISITLAMASI KALDIRILACAK

Öte yandan, Putin ve Erdoğan'ın Rus turistlerin Türkiye'yi ziyaret etmesi önündeki kısıtlamaların kaldırılması konusunda da anlaştığı belirtildi. Fakat Türk tarafından Türkiye'de bulunan Rus vatandaşlarının güvenliğinin sağlanması için ek önlemler alınmasının istendiği kaydedildi.

Bu arada Putin'in Türkiye turizmine yönelik idari sınırlamaların kaldırılması için Rus hükümetini görevlendirdiği haberi geldi.