Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin Meclis’teki Grup Toplantısı’nda konuşma yaptı. Başbakan “İki tane ayyaşın yaptığı yasa, sizin için muteber oluyor da inancın emrettiği bir gerçek, bir vaka, niçin sizler için reddedilmesi gereken bir olay haline geliyor" dedi. Sosyal meyada Başbakan’ın bahsettiği iki ayyaş hakkında çeşitli rivayetler ve tartışmalar dile getirildi.

Başbakan Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

"İnsanı bir makineye benzeten akımlar olmuştur. Muhafazakar, demokrat bir parti olarak bizim insana bakışımız son derece nettir, sarihtir, açıktır. İnsan, Allah’ın yeryüzündeki halifesidir.

'BİNLERCE FATİH YETİŞTİRMELİYİZ'

Yollar, konutlar inşa etmek önemlidir ama yetmez. Biz insana maddi ihtiyaçları kadar, manevi ihtiyaçlarını sağlayacak özgür ortamı sağlamakla mükellefiz. 2053'e giderken biz, bu ülkede bir değil değil, yüz değil, binlerce Fatih Mehmet, binlerce Ulubatlı Hasan, yüzbinlerce Akşemsettin Molla Gürani yetişsin istiyoruz. Yüzlerce Mimar Sinan, Itri yetiştirmeliyiz. Biz çocuklarımıza hedefler göstermek zorundayız.

Medya gençliğimize düşünmeyi, okumayı değil, farklı uygulamaları telkin ederse o zaman aradığımız nesli bulamayız. Son 200 yıldır gençlerimiz ithalci, taklitçi bir anlayışla yoğrulmuştur. Kendi mecrasında yürümemiş, çocuklar formatlanmak istemiştir.

MİLLETVEKİLLERİNE TEŞEKKÜR

Biz hiçbir dayatmanın içinde değiliz. Bizim yaptığımız dayatmalara son vermek, tercih özgürlüğü vermektir. Biz bu düzenlemeyi milli, manevi değerleriyle huzur ve güvenlik içinde insanımızı geleceğe baksın diye yaptık. Hiç kimse bunu farklı yerlere çekmesin. Fatih nesline böyle anlamlı bir yasa armağan ettiğiniz için sizleri yürekten kutluyorum.

'İKİ AYYAŞIN YASASI MUTEBER OLUYOR DA...'

'İnancı gereği yapıyor, İslam böyle emrettiği için yapıyor' diyorlar. Secaat arz ederken sirkatin söylüyor. Yani hangi din olursa olsun, bir din yanlışı değil, doğruyu emrediyor. Doğruyu emrediyorsa bunu din emrediyor diye karşısında mı duracaksın? İki tane ayyaşın yaptığı yasa, sizin için muteber oluyor da inancın emrettiği bir gerçek, bir vaka, niçin sizler için reddedilmesi gereken bir olay haline geliyor" dedi.

'BİLİM SİZİN GİBİ DÜŞÜNMÜYOR'

Yazın bakalım nereye kadar yazacaksınız. Bu millet bazı köşe yazarları gibi düşünmüyor. Bilim, CHP gibi düşünmüyor, bunun zararlı olduğunu açık ve net olarak ortaya koyuyor. Bütün hastalıkların anası alkoldür. Basit gördüğünüz sigara insanı lime lime doğruyor. Kökünden yasaklama gibi bir şey söz konusu değil.

Bu ülkede trafik terörü denilen bir vahşet var. Buna karşı tedbirimizi almak zorundayız. Bu terörün en önemli nedeni alkoldür. Oldu-bittiye getirildi diyorlar. Biz kaç yıldır bu yasa üzerinde çalışıyoruz. Ehli olanlar bu yasa üzerinde çalışmıştır.

'HİÇBİR ŞEYİ YASAKLAMADIK'

Yurtdışında ve yurt içinde ‘alkol yasaklandı’ diyenler, bunu yazıp çizenler, bunu yurtdışında ve yurt içinde yayanlar, en hafif tabiriyle yalancıdır. Biz hiçbir şeyi yasaklamadık. 10.5 yıldır kimsenin yediğine, içtiğine karışmadık. Bundan sonra da karışmayız. Karışana da müsemma göstermeyiz.

'İÇECEKSEN EVİNDE İÇ'

CHP yönetimine aynen şunu söylüyorum, siz aynen bu şekilde devam edin. CHP’ye gönül verenlere sesleniyorum; ‘Siz sakın bu yöneticilerinizin izinden gitmeyin.’

Hiç kimse alkol düzenlemesini kimlik düzenlemesi haline getirmemelidir. Düzenleme, yaşam tarzına müdahale değildir. İçeceksen git alkolünü al, evinde iç. Bu düzenleme bir yasak değil, yaşam tarzı ve kimliklere müdahale değildir. Bu konuda destek veren MHP'ye de teşekkür ediyorum.