Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu’daki gelişmeler, Rusya- Türkiye ilişkilerli, 15 Temmuz darbe girişimi ve Kürt sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, “Şu anda benim Kürt kardeşlerim, Kürt vatandaşlarım belirli bir partinin çatısı altında yoğunlaşmamakta. Çok sayıda Kürt vatandaşlarım oylarını, benim kurucu olduğum AK Parti’ye oy veriyor. Hükümetimizde Kürt kökenli bakanlarımız var” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus resmi kanalı Rossiya-1’de Mihail Gusman’ın sunduğu Formula Vlasti programına konuk oldu.



Ortadoğu’daki savaş sürecine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu bölgede teröre karşı ortak mücadelede saygıdeğer kıymetli dostum (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’in desteğine ihtiyacım var. Bu alanda Rusya ile işbirliğimiz için biz gereken her adımı atmaya hazırız” ifadelerini kullandı

‘24 KASIM TALİHSİZ BİR OLAY, SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR’

24 Kasım’da Rus savaş uçağının düşürülmesi olayına da değinen Erdoğan şu ifadeleri kullandı: “Olayla ilgili konuyu mektubumda da dile getirdim. Olayın bizler için de üzücü olduğunu ve talihsiz bir olay olduğunu ifade ettim. Suriye topraklarındaki bu olayla bağlantısı olanlar yakalanarak mahkemeye verilmiş bulunuyor. Soruşturma devam ediyor. Şu anda Rus pilotun ölümüne neden olan kişi cezaevinde. Bu talihsiz olayın üzerinden sekiz aydan fazla bir süre geçti.”

‘AKKUYU BİZİM İÇİN HAYATİ BİR PROJE, ÇOK ZAMAN KAYBETTİK’

Erdoğan uçak krizinin ardından iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde yaşanan süreci de şu sözlerle özetledi:

“Biz daha önce karşılıklı ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı hedefliyorduk. Burada da aksamalar çıktı. Bazı dev projelerimiz durduruldu. Örneğin Akkuyu Nükleer Santral projesi gibi. Akkuyu bizim için hayati bir proje. Çok zaman kaybettik. Akkuyu Rusya ile yaptığımız çok ciddi ve önemli bir proje. Çünkü burada konu nükleer enerji ile ilgili. Hedef bu projeyi bir an önce bitirerek işletime açmak. Türk Akımı projesine gelince ise Sayın Vladimir Putin’in katılımıyla yapılan ÜDİK toplantısında da aynı görüşlerimizi dile getirdik. Biz bu projenin aksaması hususunda herhangi bir adımımız söz konusu değil.”

‘15 TEMMUZ’LA İLGİLİ BANA DESTEK VEREN PUTİN’E TEŞEKKÜR EDİYORUM’

15 Temmuz’daki darbe girişimine de değinen Erdoğan, şunları söyledi:

“Devlete karşı darbe girişiminde bulunanlar bir hususu göz önünde bulundurmadı. Öncelikle bazı darbeciler devletin ordu, polis, yargı gibi kurumlarına sızmıştı. Fakat bu kurumlarda onlara katılmayan görevliler de vardı. Ama bunun ötesinde de bizim halkımız var. Onlar bizim böyle bir halkımızın olduğunu tahmin etmediler. Gerektiği zaman kendilerini tankların altına atan bir halkımızın olduğunu tahmin etmediler, göz önünde bulundurmadılar. Uçaklardan üzerlerine bomba atılırken, helikopterlerden ateş edilirken bu halkın daha dik, güçlü duracağını tahmin etmediler.”

Putin’in darbe girişimi karşısındaki tutumunu hatırlatan Erdoğan, “Bu olaylar sırasında ikinci gün beni Putin aradı. Görüşmede darbeye karşı olduklarını ve bizim tarafımızda olduğunu vurguladı. Şahsım ve Türk halkı adından bu ilkesel tutumunu hatırlayarak şunu söylüyorum: Teşekkür ederim” dedi.

‘HÜKÜMETİMİZDE KÜRT KÖKENLİ BAKANLARIMIZ VAR’

Erdoğan, ‘Kürt meselesi’ hakkındaki bir soruyu karşısında ise “Kürt meselesinden bahsederken, neyi kastettiğinizi anlamıyorum. Şu anda benim Kürt kardeşlerim, Kürt vatandaşlarım belirli bir partinin çatısı altında yoğunlaşmamakta. Çok sayıda Kürt vatandaşlarım oylarını, benim kurucu olduğum AK Parti’ye oy veriyor. Hükümetimizde Kürt kökenli bakanlarımız var” ifadelerini kullandı.

“Ne yazık ki, Kürt halkına liderlik yaptığını söyleyenler Kürt halkına zülüm etmişti” diyen Erdoğan, şöyle devam etti: “İnsanları sokağa çıkardı ve yaklaşık 50 bin Kürt vatandaşımızın ölümüne neden oldu. Ölenler de Kürt, öldürülenler Kürt. Ne yazık ki onlar ülkemizde terör faaliyetleri yürütüyor. Biz onlara karşı mücadelemize devam edeceğiz.”