Cumhurbaşkanı Erdoğan, Habertürk'ten Nihal Bengisu Karaca'ya gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılması sürecini değerlendiren Erdoğan, amacın kendisini almak olduğunu söylerken, Dink soruşturmasına ilişkin de açıklamalarda bulundu.

'Olayın nerelere ulaştığı zaten şu anda ortaya çıkıyor' diyen Erdoğan, Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılması sürecine ilişkin ise "sonra da beni alacaklardı" ifadelerini kullandı.

Söyleşinin bir bölümü şöyle:

-“Gündemi belirlenen Türkiye’den gündem belirleyen Türkiye’ye geçiş” diyorsunuz. Böyle bir süreçte başkanlık sisteminin rolü ne olur? Bu konuda hükümetle bir uyum problemi var mı? Kulislere çeşitli iddialar yansıyor...

Öncelikle gündemi belirlenen bir Türkiye ile gündem belirleyen bir Türkiye noktasında, gerçekten ben başkanlık sisteminin bu sürece güç katacağına inanıyorum. Bu bir defa, iki kere iki dört. Başkanlık sisteminin sağlayacağı en büyük avantaj, çokbaşlılığı ortadan kaldırması olacaktır. Karar süreçlerine etkisi çok olumlu olacaktır. Seri karar almak, çok daha çabuk netice almayı getirecektir diye düşünüyorum. Zira “Bizdeki mevcut sistemde karar süreci süratle işliyor” dersek kendimizi aldatırız. İkincisi, her zaman söylediğim bir şey var; gerek insan yönetiminde, gerek paranın yönetiminde, gerekse bilginin yönetiminde çok daha verimli olabiliriz ama şu anda verimli değiliz, bu çok açık net, ortada. Bizim verim ekonomisini devreye sokmamız lazım. Verim ekonomisini devreye sokabilirsek, netice almamız da o denli artacaktır. Görüyoruz ki gelişmiş ülkelerin tamamına yakınında başkanlık sistemi var. Bu neyi gösteriyor? Demek ki buradan netice alınıyor. Buradan netice alındığına göre, biz niye hâlâ ayaklarımıza prangaları bağlayalım, gitmemek, koşmamak için buna devam edelim?

'FİDAN'DAN SONRA BENİ ALACAKLARDI'

-Hrant Dink cinayetinde paralel yapının bağlantısı olduğunu düşünüyor musunuz?

Daha önce söyledim; biz aslında iyi niyetimizin kurbanı olduk. MİT Müsteşarı’na malum operasyon yapıldığından itibaren bu işi anlamış durumdayız. Biliyorsunuz, hesapları önce MİT Müsteşarı’nı almak, sonra da beni almaktı. Pennsylvania ile bu işin alakası var mı? “Yok” demek mümkün değil, işin hep içinde. Dink olayında işin nerelere ulaştığı zaten şu anda ortaya çıkıyor. Emniyetteki, istihbarattaki ayakları ortaya çıkmış vaziyette. Şimdi bunların üzerlerine hem emniyet teşkilatı hem de yargı gidiyor. Gerek Balyoz, gerek Ergenekon bunların içinde hep bunlar var. Hem yargı hem de emniyet ayağı ile var. Adam bakıyorsun, emniyette zaten her şeyi hazırlıyor, yargı kalkıp da o emniyette hazırlanan zabıtlar hakkında herhangi bir tasarrufta bulunmuyor, alıyor, tutuklamayı yapıyor, işi bitiriyor. Bu süreç böyle devam etti. 17-25 Aralık sürecinde bu müdahale yapılmamış olsaydı iş böyle gidecekti. Darbeye karşı darbe yapılınca o iş bitmiş oldu.