ABD’de Dış İlişkiler Konseyi’nde yaptığı konuşmada Amerikalıları ‘paralel yapı’ya karşı uyaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının kapalı bölümünde, ABD Başkanı Obama’dan iadesini istediği Gülen hakkında kırmızı bülten çıkabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi’nde (CFR) yaptığı konuşmada, ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin IŞİD’e yönelik operasyonlar nedeniyle Türkiye’ye yaptıkları destek çağrıları için, “Görüşmeler sürüyor” dedi. Erdoğan, konuşmasında sert eleştiriler yönelttiği Fethullah Gülen hakkında da kırmızı bülten çıkabileceğini söyledi.

Erdoğan, özetle şunları söyledi:

"Türkiye’nin Arap uyanışına ilişkin yıllar öncesinden yaptığı uyarılar dikkate alınmadı. Suriye’de, krizin başladığı anlarda, hem Beşar Esad’ı, hem de dünyayı samimi bir şekilde uyardık. Ne yazık ki dikkate alınmadı ve acı netice ortaya çıktı. Suriye krizi, modern dünyanın ilgisizliği nedeniyle arkasında yüz binlerce masum insanın cansız bedenini, 6 milyona yakın insanın yer değiştirmesini bırakmış, adım adım tırmanan bir trajediye dönüşmüştür."

"TERÖRLE YAN YANA OLAMAYIZ"

"Bir süredir belli bazı çevrelerin Türkiye’yi, terörle yan yana göstermeye yönelik gayretleri olduğunu gözlemledik. Özellikle ABD’deki bazı medya kuruluşlarının ve bazı STK’ların, tamamen asılsız yayınlarla tamamen mesnetsiz iftiralarla planlı şekilde Türkiye’yi hedef aldıklarına şahit oluyoruz. Özellikle IŞİD konusunda, Türkiye, bazı medya kuruluşları tarafından son derece haksız ve art niyetli haberlere konu ediliyor. Uzun yıllardır terörle mücadele eden, terör sebebiyle ağır bedeller ödeyen, terörle mücadelesinde de yalnız bırakılmış bir ülke olarak, hiçbir terör örgütüne destek vermemiz asla söz konusu değildir."

‘PARALEL YAPI’

"ABD’deki bazı medya kuruluşları ve düşünce kuruluşlarının, ‘Paralel Yapı’ adını verdiğimiz bu örgütün kısmen de olsa etkisi altında kaldığını görüyoruz. Bu Türkiye içinde, yaklaşık 30 yıldır varlık gösteren bir örgüt. Bu örgütün elebaşı, 1999’da Türkiye’den ayrıldı ve ABD’nin Pensilvanya eyaletine yerleşerek, faaliyetleri buradan idare etmeye başladı. Çeşitli ülkelerde elde ettiği güç ile ciddi bir tehdit haline geldiği anlaşıldı."

"GÜLEN’İ İSTEDİK"

"Başkan Sayın Obama başta olmak üzere, ABD’li dostlarımıza bu meseleyi etraflıca izah ettik. Başkan Obama’ya, ‘Bizden istediğiniz teröristleri biz size nasıl teslim ediyorsak siz de bizim ulusal güvenliğimizi tehdit eden bu şahsı ya sınır dışı edin ya da bir suçu olmadığı iddiasında ise bize verin’ dedik. Umuyorum ki Türkiye ve Amerikan yönetimi, her iki ülke için tehdit teşkil eden bu örgütle mücadelede işbirliği yapacaklardır. Kırmızı bülten çıkabilir."

ATILAN TWEETE KIZDI     

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının kapalı bölümünde son NATO toplantısındaki ABD Başkanı Obama görüşmesinde Fethullah Gülen’in iadesini veya sınır dışı edilmesini istediğini söyledi. Obama’dan tam istediğini alamadığına yönelik mesaj verdiği öğrenilen Erdoğan’ın, “Bu bir süreç belki de ileride kırmızı bülten çıkacak” dediği belirtildi.

Erdoğan, çıkışta bir gazetecinin, “CFR Başkanı bir tweet attı ve ‘Obama’dan Fethullah Gülen’i istedim ama vermedi’ dediğinizi yazdı” diye sorması üzerine ise, “Ben öyle bir şey söylemedim” karşılığını verdi.

(Kaynak: Milliyet)