Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "tek adam" eleştirilerinin yapıldığı anayasa değişikliği için "Cumhurbaşkanı ile başbakanın gücü aynı kişide birleşeceği için çekişme yaşanmayacak. Tek kişide bu gücü topluyoruz" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elazığ'da toplu açılış töreninde konuştu. Gündemine referandum sürecini alan Erdoğan, "Türkiye'de her şeyden önce rejim değişmiyor. Değişen sadece yönetim sistemidir” iddiasında bulundu.

Erdoğan, anayasa değişiklik teklifinin ön gördüğü sistem ile ilgili şunları söyledi: "Mesela Meclis, başbakan, bakanlar kurulu gibi pek çok kurumumuz cumhuriyet öncesinde de mevcuttur. Birileri doğru ile yanlışı birbirine katarak milletimizin kafasını bulandırmaya çalışıyor. Çünkü onların kafaları da karışık, kafaları bulaşık. Şu an yapılan iş yasama, yürütme ve yargı arasındaki ilişkileri yeniden düzenlemekten ibarettir. Bu organların hiçbiri ortadan kalkmıyor. Parlamento ortadan kalkmıyor. Birilerine sorsan kalkıyor, yok böyle bir şey. Parlamento yine yerinde. Sadece görev tanımları yeniden yapılıyor. Esasen cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmesini öngören 2007 anayasa değişikliği ile yeni sistemin ilk adımı atıldı. İkinci adım 2014 yılında, doğrudan halkın oyuyla seçilen ilk cumhurbaşkanı olan bu kardeşiniz göreve sizin emrinizle başladı."

Erdoğan, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in dönemin başbakanı Bülent Ecevit'e anayasa kitapçığı fırlatması olayını hatırlatarak, "Bu ülkede cumhurbaşkanının başbakana anayasa kitapçığını fırlattığını gördük mü? Şimdi biz bunu da kaldırıyoruz. Cumhurbaşkanı ile başbakanın gücü aynı kişide birleşeceği için çekişme yaşanmayacak. Tek kişide bu gücü topluyoruz" ifadesinde bulundu.

Erdoğan, "Cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğini kesmesinin kaldırıyoruz. Bir insanın karakterinde tarafsız olmak diye bir şey olabilir mi" diye de ekledi.

Evren Demirdaş/ ELAZIĞ-Demokrat Haber