Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısını 22 Eylül'e çektiklerini ifade ederken "IKBY'deki referandumla ilgili kararımızı o toplantıda açıklayacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 25 Eylül'de yapılacak olan ve Kerkük'ü de içine dahil eden bağımsızlık referandumuna ilişkin olarak "Barzani'nin açıklaması çok yanlış. Bunu akıl tutulmasından öte bir şey olarak görüyorum, bu ciddi manada bir siyasi acemiliktir, böyle bir siyaset anlayışı olamaz. Bizim Irak'ın toprak bütünlüğü konusundaki hassasiyetimizi biliyor. Bunu bildiği halde Kerkük özellikli bir bölge bunu da bildiği halde kalkıp hala buralarda kendisine göre bazı operasyonlar yapma gayreti içerisine girmesini hiç doğru bulmuyorum. Biz en zor dönemlerinde yanlarında olduk ve hala yanlarındayız. Ancak bu atılan adımlar bizi yeni bir karar sürecine itti” ifadesini kullandı.

BARZANİ NE DEMİŞTİ?

Öte yandan ABD'nin 25 Eylül'deki bağımsızlık referandumunu erteleme teklifini reddeden IKBY lideri Mesud Barzani "Daha önce birçok vaatler verildi ancak hiçbiri yerine getirilmedi. Hiç kimsenin sözünü dinlemeyin, referanduma gidiyoruz" demişti.

Barzani, Duhok’un Amedi ilçesinde yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Yalnızca Kürdistan halkı referanduma meşruluk kazandıracak, onun dışardakiler değil. O yüzden hiç kimsenin sözünü dinlemeyin, referanduma gidiyoruz. Gereği neyse yapacağız ve bedeli neyse ödemeye hazırız.”