Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanBrüksel ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.

Erdoğan,  Brüksel’de Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile Brüksel'de bir araya gelecek.

Görüşmede, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda son dönemde taraflardan gelen sert mesajların gölgesinde gerçekleşecek olan görüşmede tıkanan üyelik müzakereleri, idam cezasını geri getirme yönünde yapılan açıklamalar ve Türkiye ile AB arasında imzalanan mülteci anlaşmasının geleceği gibi kilit konular ele alınacak.

Brüksel’deki üçlü zirveye değinen Erdoğan, Türkiye’nin AB’den kopmak gibi bir durumu olmadığını savundu.

 Erdoğan, “Bizim Avrupa Birliği'nden kopmak gibi bir durumumuz yok ama onlar da üzerine düşeni yerine getirmeli. Bizi dilenci gibi görmeye hakları yok. Bizim onlara anlatacağımız bu. Ben şunu biliyorum AB, Türkiye kendi çekilsin havasında. Biz de diyoruz ki böyle bir şey varsa kararı siz verin, kararı verirseniz biz işinizi zorlaştırmayız” dedi.

Kabine değişikliği ile ilgili soruya yanıt veren Erdoğan, “A takımımız B takımımız yok. Hiçbir ayrım yok. İnşallah seyahatten sonra değerlendirmelerimizi yapıp, MYK'yı belirlemiş olacağız, ondan sonra ne gibi adımlar atacağız bakacağız. Bütün bakan arkadaşlarımızdan yıl sonuna kadar bir yol haritası isteyeceğim. Bu yol haritası 2019'a kadar devam edecek. Her bakan ve bakanlık önümüzde ne var, ne yapacağız bunlarının hepsini altındaki çalışma arkadaşlarıyla paylaşacak” dedi.

Konuşmasından satır başları:

Devlet ve hükümet başkanlarının da katılacağı bir liderler zirvesi olacak. Brüksel toplantısı küresel belirsizliklerin arttığı bir döneme rastlıyor. Uluslararası güvenliğin kırılgan hale geldiği bir döneme denk geldi. Klasik tehditlerin yanı sıra, salgın hastalıklar, siber saldırıların bütün dünyayı kasıp kavurduğu bir döneme rastlıyoruz. Tabi bunlar bizim de güvenliğimizi ciddi şekilde tehdit ediyor. Terör bu tehditler arasında en öncelikli olanı. Kararlı, ilkeli bir tutuş sergilenmesi şart. Son aylarda gerek Paris, Stockholm ve İngiltere'de yaşanan terör saldırıları bize terörün bölgesel bir tehdit olmadığını göstermiştir. Terör eylemlerinde hayatını kaybedenlere taziyelerimi sunuyorum. İngiltere'nin terörle mücadelesine verdiğimiz desteği sürdüreceğiz.

Hala benim teröristim, senin teröristin ayrıcalığı var; bunlardan sıyrılmak şart. Terörün panzehiri dayanışmadır. Anlık paylaşım istihbaratta şarttır. Bu ortamda NATO'nun daha faal olması gerekiyor.

Zirve kapsamında bazı devlet ve hükümet başkanları ile ikili görüşmeler yaparak meseleleri istişare edeceğiz. Zirveden önce sayın Tusk ve Juncker ile ortak bir görüşme yapacağım. Türkiye-AB ilişkilerindeki son durumu ele almayı öngörüyoruz. Avrupa'da yaşayan vatandaşlarımızla da bir araya gelecek hasret gidereceğiz.

SORU-CEVAP

*Partinizin A takımını belirleyeceksiniz, bu takım ne zaman belirlenecek? Kabine değişikliği olacak mı?

A takımımız B takımımız yok. Hiçbir ayrım yok. İnşallah seyahatten sonra değerlendirmelerimizi yapıp, MYK'yı belirlemiş olacağız, ondan sonra ne gibi adımlar atacağız bakacağız. Bütün bakan arkadaşlarımızdan yıl sonuna kadar bir yol haritası isteyeceğim. Bu yol haritası 2019'a kadar devam edecek. Her bakan ve bakanlık önümüzde ne var, ne yapacağız bunlarının hepsini altındaki çalışma arkadaşlarıyla paylaşacak. Cumhurbaşkanlığında oluşturacağım bir ekip ve partimizde oluşturacağım bir ekiple bu yol haritamızı takibe alacağım. Zira önümüzde 2019 süreci ülkemiz için çok önemli bir süreç. Genel Başkan Vekili olarak Binali bey ile de bunları konuşacağız.

*Parlamentoya gidecek misiniz?

Salı toplantıları dışında tabi ki parlamentoya gideriz, grup odamızda bulunuruz ama Meclis salonuna girmek bir durumumuz yok. Ama grup toplantılarında, haftalı konuşmalarımızı yaparız, ona mani yok.

‘AB'DEN KOPMAK GİBİ BİR DURUMUMUZ YOK’

Bizim Avrupa Birliği'nden kopmak gibi bir durumumuz yok ama onlar da üzerine düşeni yerine getirmeli. Bizi dilenci gibi görmeye hakları yok. Bizim onlara anlatacağımız bu. Ben şunu biliyorum AB, Türkiye kendi çekilsin havasında. Biz de diyoruz ki böyle bir şey varsa kararı siz verin, kararı verirseniz biz işinizi zorlaştırmayız.