(Gazeteciler.com) Muhteşem Yüzyıl dizisi ile gündeme gelen Kanuni'nin Fransa kralına yazdığı mektubu bu kez Başbakan Recep Tayyip Erdoğan okudu.

Hatırlanacağı gibi o mektubu Muhteşem Yüzyıl dizisi ilk yayınladığında "Kürdistan" sözünü sansürlemişti. Tepkiler gelince de yeniden bir çekimle mektup ekranlara gelmişti.

Erdoğan ise mektubu sansürsüz haliyle, yani "KÜRDİSTAN" kelimesiyle birlikte okudu. 

Böylece yıllardır “Kürdistan” ifadesini kullandığı için toplanan gazete ve dergilerin, ceza alan insanların nasıl bir saçmalıkla cezalandırıldığı ortaya çıkmış oldu. Çünkü o topraklar Osmanlı zamanında da, daha öncesinde de Kürdistan olarak tanımlanıyordu. Padişahların fermanlarında bile…

 

ERDOĞAN TARİHİ MEKTUBU OKUDU

 

Müslüman Toplumlarda Değişim ve Kadının Rolü Konferansı'nda konuşan Erdoğan, kürsünün altından çerçeve içindeki mektubu çıkartarak şöyle dedi:

 

"Tarihi bir belgeyi göstermek istiyorum. Bu belgeyi Türkiye'yi ziyareti esnasında Sayın Sarkozy'e hediye etmiştim. Ama belli ki okumamış. Bu belge 1526'da işgal altındaki Fransa'nın tutuklu kralı Francesko'ya Kanuni Sultan Süleyman'ın gönderdiği mektup."

 

HALİT ERGENÇ DE OKUMUŞTU

 

Başbakan Erdoğan'ın okuduğu mektup, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kanuni Sultan Süleyman dönemini anlatan Muhteşem Yüzyıl adlı diziyle de gündeme gelmişti. Dizide Kanuni'yi canlandıran Halit Ergenç tarafından da okunmuştu.

 

HANGİSİ DAHA İYİ OKUDU?

 

Peki bu iki isim o mektubu nasıl okudu? Ergenç, fermanı mehter müziği ve savaş görüntüleri eşliğinde okuyor. Tok sesiyle bilinen Erdoğan, hastalıktan yeni çıkmasına rağmen mektubu kendine has hitabetiyle okuyor. İşte görüntüleri: