Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, başkanlık sistemi ve partili cumhurbaşkanlığı tartışmaları konusunda, “Çift başlılığı ortadan kaldırmak lazım. Aksi takdirde, birbirinizi ne kadar sevseniz de, geçmişte ne kadar beraber olsanız da, zaman zaman sıkıntılar olabilir,”dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Erdoğan’ın başkanlık sistemine ilişkin açıklamaları şöyle:

“Şu anda tabii ki hükümetin gücü tek başına buna müsait değil. Ama bu, parlamentodaki diğer partilerin desteği ya da anayasa değişikliği için referanduma destek vermeleri halinde, pekala mümkün olabilir. Bu hususta, anayasa değişikliği yapılsa bile, değişiklik referanduma götürülmeli” dedi.

“Çift başlılığı ortadan kaldırmak lazım. Aksi takdirde, birbirinizi ne kadar sevseniz de, geçmişte ne kadar beraber olsanız da, zaman zaman sıkıntılar söz konusu olabilir. Ama partili cumhurbaşkanlığı olduğu zaman, Fransa’daki sistemin farklı bir versiyonu sözkonusu olacak demektir. Bunun da ayrı bir güç katabileceğini düşünüyorum.”

TAHİR ELÇİ

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesiyle ilgili olarak polis kurşununa işaret eden HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a da yüklenen Erdoğan, şöyle konuştu

“Olayın aydınlanmasını bile beklemeden hemen polis kurşunu ile ölmüştür şeklinde bir yaklaşım sergilemek, o zatın (HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş) alışkanlığıdır. Hatırlarsanız, Ankara’da garın önündeki hadisenin akabinde de hemen, ‘Katil devlettir’ demişti. Elde hiçbir delil olmadan bu tür ifadeler kullanmak, siyasetçiye yakışan bir şey değildir.

“Ama kimileri, ‘Çamur at, izi kalsın’ mantığıyla hareket ediyor. Elçi’nin vurulduğu yerde bulunan silahın teröristlere ait olduğu kesin. Kurşun konusunda ise incelemelerin neticelenmesini beklemek lazım.”

RUSYA İLE KRİZ

Rusya ile gerilen ilişkilere de değinen Erdoğan, sıkıntıların masada aşılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Temenni ederim ki çok uzamadan kısa sürede birlikte aşalım. Bunlar masada aşılır. Medya üzerinden, sosyal medya üzerinden aşılmaz; aşılmayacağı gibi taraflara bir şey de kazandırmaz, tam tersine kaybettirir.

“Bu hususta Rusya’nın olumsuz bir açıklaması yok. Tam tersine devam eden bir süreç var. Rusya’nın santral yapımında kullanmak üzere buradaki banka hesaplarına yatırdıkları ciddi bir rakam var. 300 civarında mühendisimizi Rusya’ya göndermiştik, orada eğitim alıyorlar.”