Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Ben yargının da, yürütmenin de, yasamanın da Cumhurbaşkanıyım. "Bunlar daha alışmadılar buna ama daha çok alışacaklar" dedi.

Erdoğan, Afrika ziyareti öncesi Adnan Menderes Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.

Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

“Arkadaşlar, öncelikle ben şu anda bir siyasi partinin genel başkanı değilim. Halkının yüzde 52 oyunu alarak seçilmiş bir Cumhurbaşkanıyım. Yargı organının da cumhurbaşkanıyım, yürütmenin de cumhurbaşkanıyım, yasama organının da cumhurbaşkanıyım.

Böyle bir yaklaşımın içine giren muhalefet siyaseti öğrenememiş, önce siyaseti öğrenmeleri lazım. Tayyip Erdoğan selam verse, niye selam verdi diye hasabını soracaklar. Tayyip Erdoğan’a birisi selam verse niye selam verdin diye soracaklar. Bunlar boşuna yoruluyorlar.

Biz, yargının başkanlarıyla temsil noktasında olanlarıyla bu tür seyahatleri rahatlıkla yaparız, yasal, ahlaki olarak hiçbir yanlış yoktur. Bunlara alışmadılar bugüne kadar ama alışacaklar. Daha çok böyle devletin milletle kaynaştığı şeyleri görecekler.

Biz yargının en üst temsilcileriyle orada halkımızla beraber çay topladık. Güzel de bir Rize seyahati oldu. Balıkesir’de böyle bir seyahati Yargıtay başkanının daveti üzerine yaptık. Herhalde Rize’ye gittik diye rahatsız olmuş olabilirler.

ERMENİ SOYKIRIM TASARISI

Öncelikle, bu hassasiyetinize teşekkür ediyorum. Dün sayın Başbakan, Merkel ile görüşme yaptı. 1 saat 2 saat kadar önce ben de kendisiyle görüşme yaptım. Kendileri elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz gibi ifadeler kullanıyor. Biz şuna inanacağız, bizim sözde Ermeni soykırımı gibi bir problemimiz var mı? Bizim böyle bir problemimiz yok.

Biz bu konuda rahatız. Bize bu şekilde yaklaşım gösteren aslında iki ülke arasındaki Almanya, üç milyonu aşkın Türk’ün yaşadığı bir ülke, aramızdaki ilişkiler çok çok üst düzeyde. Böyle bir oyuna girecek olursa bu bizim geleceğimize yönelik, iki ülke arasındaki gerek diplomatik, ekonomik, ticari, siyasi, askeri, aynı zamanda NATO’da olan iki ülkeyiz, bütün bunları zedeler.

Öyle zannediyorum ki bunların hepsi düşünülecektir. Biz şu anda çıkmamış bir kararı değerlendirme doğru bulmam. Ama bir karar çıkar, bu karar çıkar bunun gerekçesi nedir, ha ondan sonra bunun değerlendirmesini gerek hükümetimiz gerekse bizler bunun değerlendirmesini yaparız. Ama uluslarası hukukta hiçbir bağlayıcılığı yoktur, bilinmesini istiyorum.

RUSYA İLE İLİŞKİLER

Şimdi, beni meraklandıran konu acaba bizden nasıl bir ilk adım bekleniyor, onu anlamakta zorlanıyorum.

Yoksa biz, Türkiye olarak suçlu sandalyesinde oturan bir ülke değiliz. Biz kesinlikle Rusya ile münasebetleri bozmak isteyen de değiliz, tam askine geliştirmeyi arzu eden bir ülkeyiz.

Sayın Putin ile bizim ilişkilerimiz gerçekten çok farklı bir noktadayken, iki iyi dost noktasındayken, böyle bir konuma gelmiş olması, bir pilotun yapmış olduğu hata, yanlış sebebiyle koskoca Türkiye’yi feda etmesi düşündürücüdür. Biz Rusya ile münasebetlerimizi kesinlikle yeniden geliştirmenin, çok daha farklı bir konuma taşımanın gayreti içinde olmamız gerekir. Temenni ederim ki bir an önce sıkıntı aşılır, Türkiye ile Rusya son 10 yıl içerisindeki adımları atarlar atmaya devam ederler."