Atlantik Konseyi İstanbul Zirvesi’ne katılmak için Türkiye giden Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü.

TSK'nin Federal Kürdistan sınırları içerisindeki bölgeleri bombaladığı ve 5 peşmergenin yaşamını yitirdiği bir sürecin ardından gelen bu görüşmenin ardından Barzani, “PKK’nin Şengal’den çıkmasını umut ediyoruz” dedi.

Yıldız Mabeyn Köşkü'nde basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü.

ERDOĞAN, PEŞMERGELER İÇİN BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Rudaw'ın haberine göre görüşmeye ilişkin Kürdistan Bölgesi Hükümeti resmi sayfasından yapılan açıklamada şöyle denildi:
 
“Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk savaş uçaklarının Şengal’e düzenlediği bombardımanda şehit düşen peşmergeler için başsağlığı dileğinde bulundu. Erdoğan yaralı peşmergelere de acil şifalar diledi.
 
Erdoğan, bombardımanın yanlış hedefe düzenlenmesinden dolayı derin üzüntü yaşadığını yenileyerek, olayın tamamiyle yanlışlık sonucu meydana geldiğini vurguladı.
 
PKK karargahlarının Şengal Dağı’nda konuşlanmasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Erdoğan, tüm tarafların girişimiyle PKK karargahlarının boşaltılması gerektiğini ifade etti.”

Görüşmede Erdoğan'ın Erbil ile Ankara arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini söylediği aktarıldı. Musul operasyonu sürecinde mültecilere yapılacak yardımlar da ele alınırken Erdoğan'ın Bağdat ile Erbil arasındaki sorunlar için diyalog yöntemini vurguladığı belirtildi.

BARZANİ: İLİŞKİLER GELİŞTİRİLMELİ

Barzani'nin ise, görüşmede Şengal’de yaşanan olaydan dolayı derin üzüntü yaşadıklarını ve böyle bir durumun tekrar yaşanmaması gerektiğini belirttiği aktarıldı. Barzani, "PKK’nin bölgeyi terk etmesini umut ettiklerini" söyledi. Federal Kürdistan Başbakanı, Erbil ile Ankara arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda hemfikir olunduğunu aktardı