Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Moğolistan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Metehan Demir’in aktardığı, Erdoğan’ın sorulara verdiği yanıtlar özetle şöyle konuştu:

‘KÜRT MİLLİYETÇİLİĞİNE KARŞIYIZ’

“Ciddi anlamda hedef sapması var. Türkiye’de hep Kürt, Türk, Kürt sorunu konuşulur. Bu ülkede etnik açıdan bakıyorsak başka etnik unsur yokmuş gibi ele alınıyor. Televizyonda anayasa tartışmalarını izliyorum ‘Kürtlere ne getirecek’ diye konuşuluyor. Kimse ‘Lazlara, Boşnaklara, Gürcüye ne getirecek’ diye sormuyor. Kürt milliyetçiliğine de karşıyız. Kürt’ün nüfusu diğerlerine göre fazla olabilir diye siz diğerlerinin haklarını inkâr edebilir misiniz? Onlarında haklarını korumak zorundasınız.

"Başbakan olarak 76 milyonun haklarını güvence altına almak zorundayım. Biz bu topraklarda et-tırnak gibiyiz. Bizi ayırmaya çalışıyor birileri. Buna fırsat vermeyeceğiz. Mesela çözüm sürecine yönelik ekipler Anadolu’ya dağıldılar. Onların karşısında kontra çalışma yapan bir MHP var. Malatya’da filan mesela karşı çalışma yapıyorlar."

‘BAHÇELİ İNKÂR EDİYOR, ORTAYA ÇIKARACAĞIZ’

“Kalktı Bahçeli meydan okudu. Kendi dönemleriyle ilgili araştırma komisyonu meselesi. Dönünce inceleteceğim arkadaşlarıma. Onların dönemini inceleteceğiz. Bu bankaların 111 katrilyon kaybı var. Faiziyle beraber 246 katrilyon buluyor. Şimdi böyle bir gerçek ortada duruyorken bunu inkâr ediyor. Geç onu, geliyoruz zorunlu tasarrufa. 3.5 yıl onların iktidarı dönemi, daha gerisi de var. 13.5 katrilyon da oradan var. KEY’e geliyoruz. 3.5 katrilyon tamamen bunların dönemine ait. Bunu da biz hallettik. Rakamlar ortada. Enflasyon, faiz oranları ortada. Bütün bunlardan sarfı nazar ediyor, benim dönemde yok diyor. Şimdi hepsini çıkaracağız ortaya. Kim bilir daha neler çıkacak?”

‘İŞİ SULANDIRMA YÖNTEMİ’

Erdoğan, “Karakol önünden geçen PKK’lilere müdahale olmayacak mı?” diye soran gazetecilere, “Bunlar işi sulandırma söylemleri. Bu konuda laf etmeye bile gerek yok. Ne onlar o kadar bu işte vurdum duymazdır, ne de bizim güvenlik güçlerimiz. Herkes işini çok iyi biliyor” dedi.

"PARTİLİ CUMHURBAŞKANI DÜŞÜNCEM..."

 Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anayasa yapım süreci ile ilgili yetki tamamen Meclis Başkanı’nda. İlave süreler verildi. Şu anda yazılı tekliflerle değerlendiriliyor. Bir iki hafta içinde nihai neticeyi açıklayacaktır. Bu nihai netice açıklandıktan sonra b, c planları devreye girer. Ancak benim partili cumhurbaşkanı düşüncem şunu getiriyor: Şu anda başkanlık sistemine, yarı başkanlık sistemine baktığınızda hepsinin partili olduğunu görürsünüz. Obama, Hollande partilidir. Bunları ayıramazsınız. Almanya’ya gidin Merkel partilidir.

"Gelişmiş ülkeleri kast ediyorum. Şimdi Türkiye gelişmekte olan bir ülke. Böyle bir ülkede başkanlık sistemi endişelere sevk ediyorsa o zaman partili cumhurbaşkanlığı sistemine veya yarı başkanlık sistemiyle de bu adımlar atılabilir. Kastım benim bu sistemle bir defa bürokratik oligarşiyi yıkmak ve çok daha hızla ve seri olarak karar mekanizmalarını çalıştırmak."