Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HDP’ye yapılan operasyon, AB’nin Türkiye’ye yönelik eleştirileri, Suriyeli sığınmacılar ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

HDP Eş Başkanları ve milletvekillerinin tutuklanmasına değinen Erdoğan, “Bizim arkamızda PKK var dediniz, PYD var dediniz, YPG var dediniz. E gelsin onlar sizi kurtarsın” dedi.

Erdoğan AB’ye seslenerek, “Utanmadan sıkılmadan kalkmış ne diyorlar? Türkiye’nin AB sürecini gözden geçirmeliyiz… Geç kaldınız ya. Hadi bir an önce gözden geçirin. Ama gözden geçirdiğiniz zaman ertelemeyin nihai kararınızı verin” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNR EXPO Fuar Merkezi’nde düzenlenecek MÜSİAD EXPO ve 20. Uluslararası İş Forumu Kongresi’ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

HDP'Lİ VEKİLLERİN TUTUKLANMASI

Bu ülkenin içinde yaşayan Kandil'deki teröristlerin PKK'nın parlementodaki uzantılarına yönelik attığımız bir adım var. Dokunulmazlıklar kalktı, diğer siyasi partilerde de kalktı. Yargı üzerine düşen görevi yapıyor. Bunların bir kısmı kaçıp Batı'ya gitti mi? Buradan kaçan teröristlere kim kapısını açıyor, Batı'nın yöneticileri, Başbakanları, Bakanları kapılarını açıyor.

Türkiye kapısını açacak olsa aynı durumda onlar olsa bunların duruşu nasıl olurdu? Bu sizi vuracaktır, çok kötü vuracaktır. PKK'yı terör örgütü ilan edeceksin, mensuplarına Avrupa'nın koridorlarını açacaksın, buna evet demek mümkün mü? Bu ikiyüzlülüğün kendisidir, siyaseti dürüst yapın. Konu Türkiye olunca önemsenmeyen durumlar çok önemli oluyor.

AB'YE TEPKİ

Terörle mücadelede tecrübe ettik. AB müzakereleri gözden geçirilmelidir diyorlar, geç kaldınız ya bir an önce gözden geçirin. Aman ertelemeyin ha, nihai kararınızı verin. Eğer Türkiye terörle haysiyetli onurlu mücadele ediyor diye, AB müzakerelerinde gözden geçirecekseniz geç kaldınız. Biz terörle mücadeleyi sonuna kadar vereceğiz. Biz yüzlerce binlerce şehit verdik.

Dokunulmazlığın kaldırılmış. Tabii ki yargı seni sorgulayacak. Sen aynen normal bir vatandaş gibisin bunun hesabını vereceksin, vermezsen bedelini ödeyeceksin. Siyasi parti liderleri bile gidiyor aynen ifadesini veriyor. Siz meydan okudunuz bizim arkamızda PKK, YPG, PYD var dediniz, gelsin onlar sizi kurtarsın. Bizim arkamızda terör örgütleri yok bizim arkamızda halk var hak var, farkımız bu.

MÜLTECİLER

Kendileri her türlü adımları atar. Gereken önlemleri sert biçimde alırken bizimkini engellemeye çalışıyorlar, bu tavır yeni değil. Türkiye'nin sabır taşı sürekli test edilmiştir. Bunu aynı şeyi tekrar yaşıyoruz. 3 milyon mülteci var ya bu kez bu yüzden erteliyormuş. 3 milyon mülteciyi biz nereye koyacağız, şimdi dertleri bu. Onun için nihai noktayı koyamıyorlar. Suriyelilere karşı tutumu Batı'nın yüzünü göstermesi açısından belli oldu. Suriyeli vatandaşlar devlet terörü ile hayatını kaybetti. 12 milyon insan yerinden yurdundan oldu.

ABD BAŞKANLIK SEÇİMLERİ

Malum Amerika bir seçim geçirdi ve bu seçimle birlikte Amerika'da demokratlar iki dönemden sonra tekrar cumhuriyetçilere iktidarı devretti. Amerikan halkı böyle bir tercihi gerçekleştirdi ve bu tercihle birlikte Amerika'da yeni bir dönem başlıyor.
Temenni ederim ki Amerikan halkının bu tercihi dünyaya gerek temel hak ve özgürlükler noktasında gerek demokrasi noktasında gerekse bölgemizdeki gelişmeler noktasında hayırlı adımların atılmasına vesile olur. Ben, şahsım ve milletim adına Amerikan halkının bu tercihini hayra yormak ve başarılarla dolu bir gelecek temenni ediyorum.