AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, parti genel merkezinde, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu.

Başbakan Erdoğan, muhalefet partilerinin çözüm sürecine karşı yürüttüğü politikayı eleştirirken, MHP'nin koalisyon olduğu döneme yönelik eleştirilerini de sürdürdü. Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"AKİL İNSANLARA KARŞI BAYRAK AÇIP, İSTİKLAL MARŞI SÖYLÜYORLAR"

"Yıkım, yapımdan kolaydır," diyen Erdoğan, "Biz daha en başında kolay olana değil, zora talip olduğumuzu ifade ettik," diye konuştu.

Başbakan, "Muhalefet kolay olanı yapıyor. Onlar yıkmanın, bozmanın mücadelesini veriyor; biz yapmanın, kardeşliğin mücadelesini veriyoruz. Bu ülkede barış için bir adım atmadılar, bunlar Sivas'ın ötesine geçemedi. Akil insanlara karşı bayrak açıp, İstiklal Marşı söylüyorlar. Onların hangisi bayrağa ve marşa karşı? Biz doğrularla kardeşlikle hareket ediyoruz. Ağlamayı gülmeye nasıl çevireceğiz? Biz onun gayreti içindeyiz," diye konuştu.

"BU İŞ LAFLA OLMAZ"

"Ana muhalefet, 'barışı kim istemez' diyor. Tamam da barış lafla istenmez icraatla istenir. Uygulamayla istenir. Bir taraftan karşısında duracaksın. Bariyer oluşturacaksın, öbür taraftan da sıkılmadan 'ben barışı istiyorum' diyeceksin. Bu iş lafla olmaz. 'Bal, bal' demekle, ağız tatlanmaz, balı yersen ağız tatlanır."

"SORUN BİTTİĞİNDE MUHALEFET MEVCUT POLİTİKALARIYLA ASLA TUTUNAMAYACAK"

"CHP, MHP ve BDP şu mevcut politikalarını değiştirse bu ülkede terör olmaz. Bunlar 30 yıl boyunca birbirlerini beslediler. Sorun bittiğinde muhalefet mevcut politikaları ile asla tutunamayacak kendilerini gözden geçirmek zorunda kalacaklar. Bu ülkenin gündeminden terörü çıkardığımızda, CHP, MHP ve BDP'nin bu yönetimlerle, bu söylemlerle, bu politikalarla ayakta kalabilmesi asla ve asla mümkün değildir. Türkiye'nin gündeminden terörü söküp çıkardığımızda MHP'den geriye ne kalacak? Devlet Bahçeli, ekonomide dış politikada, iç politikada bu milletin başını öne eğdiren, bu milleti dünya karşısında mahçup duruma düşüren kişinin ta kendisidir. MHP'nin açtığı çukuru doldurmak için biz 10 yıldır mücadele veriyoruz. Sadece 3.5 yıl iktidarda kaldılar, 35 yıl kapanmayacak yaralar açtılar."

'ÜLKE UÇURUMA GİDERKEN SEN NE YAPIYORDUN?'

"Bahçeli koalisyon döneminde kendi bakanlarının temiz olduğunu söylüyor. Sayın Bahçeli ülke uçuruma giderken sen yapıyordun? Bir gecede bu ülkenin nasıl fakirleştiğini unutmadık. Bahçeli o iktidarın ortağıydı. Bahçeli sokakları tahrik etmek için elinden geleni yapıyor. Akil insanlara yönelik saldırıları sabırla takip ediyoruz. 80 öncesi manzarayı bugüne taşımak isteyenler hukuk karşısında en ağır bedeli öder."

'SENİ BOSTAN KORKULUĞU OLARAK MI KOYDULAR?

"Şimdi MHP Genel Başkanı çıkmış koalisyon döneminde kendi bakanlıklarının temiz olduğunu iddia ediyor. İyi de Sayın Bahçeli; sen o hükümetin ortağı, başbakan yardımcısı değil miydin? Seni oraya bostan korkuluğu olarak mı koydular? Ülke hızla uçuruma sürüklenirken hangi tepkiyi gösterdin, hangi tavrı aldın?"

'BAHÇELİ'NİN ZİHNİYLE DİLİ ARASINDAKİ KAYIŞ KOPTU'

"Hani milliyetçiydin, hani vatanseverdin, hani milliyetperverdin. Ne iş yapıyordun orada? Şimdi bize kürsülerden ağzına geleni söylüyor. Külhanbeyi edasıyla esip gürlüyor. Sayın Bahçeli’nin zihni ile dili arasındaki kayış koptu. 1999 yılında ‘MHP’yle koalisyonu içime sindiremiyorum’ diyen hanımefendiye ağzını açmayan, tıpış tıpış gidip koalisyona giren, o gün kuzu kesilen Sayın Bahçeli, aslan postunda bize karşı kükrüyormuş gibi yapıyor. Bize karşı yaptığı şovu 1999’da yapamadı. Savurduğu hakaretleri o hanımefendiye, partisine karşı savuramadı. Sayın Bahçeli kendisine söylenenleri yutabilir ama bunu ne bize ne de millete yutturamaz."

'O İKTİDARIN GÜNAH ORTAĞISIN HİÇBİR YERE KAÇAMAZSIN'

"Biz Sayın Bahçeli’nin gidip nasıl kuzu kuzu koalisyona ortak olduğunu, 28 Şubat politikalarına ülkeyi bir gecede nasıl yoksullaştırdığını unutmadık. Sen o iktidarın günah ortağısın, hiçbir yere kaçamazsın.

Çözüm süreci adını verdiğimiz süreç tam anlamıyla bir umut yolculuğu havasıyla devam ediyor. Akil İnsanlar Heyeti 7 coğrafi bölgemizde çalışmalarını sürdürüyor. Tahriklere rağmen heyetler coşku ile kucaklanıyor. Kayseri'deki olaya bir avuç çapulcuya rağmen, halk heyeti muhabbetle kucaklaşmıştır.

Muhalefet 'nasıl çözeceksiniz ve terör bittikten sonra ne olacak?' diye soruyor. Zihin bulandıracaklarını sanıyorlar. Biz işimize yoğunlaştık. Nasıl çözüleceği konusunda kırmızı çizgilerimizin aşılmayacağını tekrar tekrar söyledik."