CHP ’deki Meclis yönetimi seçimleri ‘ulasalcı ve yenilikçilerin’ yarışına sahne olurken, yeni yönetim de ulusalcı kanatın ağırlığı hissedildi.

Ulusalcı kanatın önde gelen isimlerinden olan Emine Ülker Tarhan ise Grup Başkanvekili seçilemedi. Ancak ulusalcı kanatta yer alan Muharrem İnce ile bu kanada yakın isimlerden Engin Altay Grup Başkanvekili oldu. Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu ise son anda yarışta kendisinden önde olan Mehmet Kesimoğlu’nun adaylıktan çekilmesi ile yeniden bu göreve geldi. Böylece Mumcu, CHP’nin Meclis yönetimindeki tek kadın milletvekili oldu. 

CHP’nin basına kapalı yapılan grup toplantısında, 3 Grup Başkanvekili, 9 Grup Yönetim Kurulu üyesi, 7 Grup Disiplin Kurulu üyesi ve 2 Grup Denetçisi belirlendi. Ayrıca, Başkanlık Divanı’nda CHP’ye düşen 1 Meclis Başkanvekilliği, 2 TBMM Katip Üyeliği ve 1 TBMM İdare Amiri adaylığı için de seçimi yapıldı. 

Grup Başkanvekilliği için 10 aday yarıştı. Mevcut grup başkanvekilleri Emine Ülker Tarhan, Akif Hamzaçebi ve Muharrem İnce’nin yanı sıra Atilla Kart, Ali Serindağ, Hurşit Güneş, Engin Altay, Özgür Özel, Ali Rıza Öztürk, Mahmut Tanal da Grup Başkanvekilliğine adaylığını koydu. TBMM Başkanvekilliği'ne ise halen bu görevi yürüten Güldal Mumcu’nun yanısıra Erdal Aksünger, Mehmet Siyam Kesimoğlu ve Kamer Genç aday oldu. TBMM Katip Üyelikleri için ise halen bu görevi yürüten Tanju Özcan ve Rıza Yalçınkaya’nın yanısıra Emre Köprülü, Mevlüt Dudu, Ali Demirçalı ve Muharrem Işık yarıştı. İdare Amirliği için ise halen bu görevi sürdüren Malik Ecder Özdemir tek aday oldu. 

Seçilebilmek için milletvekili sayısının salt çoğunluğu olan 68 oy almak gerekiyordu. Ancak ilk turda seçilebilmek için gerekli olan oyu adaylar alamayınca, turlar devam etti.

Grup Başkanvekilliği seçimlerinde, ikinci turun sonunda, Sinop Milletvekili Engin Altay 70, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi de 68 oy ile Grup Başkanvekili oldu. Bundan sonraki turlarda yarış CHP’de ulusalcı kanadın önde gelen isimlerinden Muharrem İnce, Emine Ülker Tarhan ve yenilikçi kanattan Özgür Özel arasında geçti. 5. tur öncesi ise Tarhan ve Özel adaylıktan çekildi. Bunun üzerine İnce bu tura tek aday olarak girdi ve 103 oyla yeniden Grup Başkanvekili oldu. 

ULUSALCILAR AĞIRLIKTA

Böylece CHP’de ‘uzlaşmacı’ kimliği ile öne çıkan, özellikle Meclis çalışmalarında Ak Parti ve Hükümet ile görüşmeleri yürüten isim olarak bilinen Akif Hamzaçebi ile ulusalcı kanadın önde gelen isimlerinden Muharrem İnce yeniden Grup Başkanvekili seçilmiş oldu. CHP’nin bu dönem Meclis’e taşıdığı isimlerden olan ulusalcı kanatta yer alan Emine Ülker Tarhan ise seçimi kaybetti. Tarhan, Gezi eylemlerinde de aktif rol oynamış özellikle TOMA’ların önünde oturma eylemi yaparak polisin olası müdahalesini önlemeye çalışmıştı. Grup Başkanvekilliği'ne yeni seçilen Engin Altay da ulusalcı kanada yakın bir isim olarak tanınıyor. Altay’ın da ulusalcıların oyları ile seçildiği ifade ediliyor.

MUMCU YENİDEN SEÇİLDİ 

Meclis Başkanvekilliği seçimlerinde de adaylar ilk beş turda seçilebilmek için gerekli olan salt çoğunluğu sağlayamadı. 6. tur öncesinde önce önde giden Mehmet Siyam Kesimoğlu ile Erdal Aksünger adaylıktan çekildi. Tarhan’ın Grup Başkanvekilliği’ni kaybetmesinin ardından CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun da Kesimoğlu’na Meclis yönetiminde hiç kadın milletvekili olmayacağı gerekçesiyle ‘çekilmesi’ yönünde mesaj gönderdiği öğrenildi. Bunun üzerine 6. turda Güldal Mumcu ve Kamer Genç yarıştı. Oylama sonucunda 74 oy alan Mumcu, 4. kez Meclis Başkanvekili seçilmiş oldu. Genç’e ise 29 oy çıktı.

İlk turda TBMM İdare Amirliği için tek aday olan Malik Ecder Özdemir 124 oy alarak bu göreve yeniden seçildi. Katip üyelik seçiminde ise halen bu görevde bulunan ulusalcı kanattan Tansu Özcan yeniden seçilemedi. İkinci turda 76 oy alan ve halen bu görevi yürüten Rıza Yalçınkaya ile 71 oy olan Muharrem Işık Katip üye oldu.

(Radikal)